VIDEO: Spomenik "Pobednik" na restauraciji

Spomenik "Pobednik" koji stoji na Beogradskoj tvrđavi danas je skinut sa postamenta na kojem je stajao od 1928. godine i premešten u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na restauraciju.
Kako je reč o vrlo složenom poslu Gornji grad Beogradske tvrđave biće zatvoren za posetioce od ponoći do 13 sati.
 
Kako je objavljeno na zvaničnom fejsbuk profilu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda građani su imali priliku da ceo događaj prate putem prenosa uživo na fejsbuk stranici Zavoda, a "uživo" se ceo događaj mogao posmatrati od 13 do 15 sati na Carigradskom drumu, (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice).
 
 
Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.
 
Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.
 
Od kako je postavljen 1928. godine, spomenik je pretrpeo znatna oštećenja kamenog postamenta i stuba, ali i same bronzane skulpture koja nikada nije rekonstruisana.
  • EvoOvako

    10.10.2019 16:01
    I
    Pobednik je "zapalio preko"!
  • Zoran Kostić Cane

    10.10.2019 15:26
    Citiram ga
    "Pobedniče, ne padaj!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.