Sutra protest ispred Vlade Srbije zbog pritiska na novinare N1

Grupa za slobodu medija održaće sutra, u sredu, u 18 sati, protest ispred zgrade Vlade Srbije povodom toga što su dve maskirane osobe "fantomi", ubacile 500 letaka u dvorište zgrade Televizije N1.
Sutra protest ispred Vlade Srbije zbog pritiska na novinare N1
Foto: Pixabay
"Na lecima je ispisano 'Republika Srbija, doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg', što je sasvim jasna poruka da novinari koje režim ne uspeva da kontroliše, nisu dobrodošli u Srbiji, da za njih nema mesta ovde i da bi ih trebalo proterati, izbrisati, onemogućiti", ocenjeno je u saopštenju neformalne Grupe za slobodu medija.
 
"Znamo šta se dogodilo kad su se fantomi prvi put pojavili, pre tri i po godine u Savamali, pa nam je i ta poruka sasvim jasna – sravniti sa zemljom", piše u tekstu.
 
Grupa za slobodu medija je osudila napade, pritiske i zastrašivanje novinara u Srbiji i uputila zahtev nadležnim institucijama da otkrije ko vrši pritisak na N1, i ko su nalogodavci, ali policija zasad to nije uspela.
 
"Zahtevamo i da najviši državni zvaničnici prestanu da vređaju i diskriminišu nezavisne medije i novinare i kreiraju atmosferu linča u kojoj nijedan nezavisni novinar nije siguran", piše u saopštenju. Grupa za slobodu medija podsetila je da to nije prvi incident u vezi sa televizijom N1 "koja se najdalje i najviše čuje kad izveštava o onome o čemu režimski mediji ćute".
 
Prema Bazi NUNS podataka o napadima na novinare, ove godine je do kraja septembra zabeleženo 89 incidenata.
 
"Ovi napadi dogadjaju se kao logična posledica organizovane hajke koju inspiriše vrh vlasti potpomognut tabloidima", ocenjeno je u saopštenju.
 
"Pozivamo sve novinare i građane da se solidarno okupimo u 18 sati, u sredu 16. oktobra ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 i pokažemo da nećemo dozvoliti da se novinarstvo i sloboda govora proteruju iz Srbije. Novinari i građani Srbije moraju da ustanu protiv fantoma!", piše na kraju saopštenja Grupe za slobodu medija koju čini više od 200 organizacija i pojedinaca iz medijskog i nevladinog sektora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija