Žena umrla tokom pregleda pod anestezijom, beogradskoj klinici zabranjen rad

Inspekcija Ministarstva zdravlja zabranila je rad privatnoj ordinaciji opšte medicine "Dr Nestorov", u kojoj je po dobijanju anestezije preminula pacijentkinja.
Žena umrla tokom pregleda pod anestezijom, beogradskoj klinici zabranjen rad
Foto: Pixabay
Kako se navodi u rešenju, ordinaciji je rad zabranjen zato što je obavljala delatnost za koju nije registrovana i zbog oglašavanja metoda i postupaka suprotnih Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.
 
U ordinaciju "Dr Nestorov" pacijentkinja D. B. je primljena juče popodne da bi joj se obavila kolonoskopija. Uvedena je u anesteziju iz koje se nije probudila.
 
Ekipa RTS-a pozvala je ordinaciju na Voždovcu, ali nisu želeli da govore pred kamerom. Advokat Bojan Ječmenica, koji zastupa ordinaciju, kaže da je pacijentkinja imala 76 godina i da je bila nepokretna. 
 
"Vlasnik ordinacije me je zvao, po mom savetu zvao je policiju i Hitnu pomoć, obavešten je nadležni tužilac koji je naložio da se telo prenese na Institut za sudsku medicinu gde će biti rađena obdukcija samog tela, nakon toga ćemo imati više informacija. Ja se ne bih više izjašnjavao na ove okolnosti", kaže Ječmenica.
 
Ordinacija "Dr Nestorov" otvorena je u maju 2014. godine, a registrovana je kao ordinacija opšte medicine. Pacijentima se nude brojni specijalistički pregledi – kolor dopler, ultrazvučni pregledi, a mogu da se urade i gastroskopija i kolonoskopija. Upravo te dve intervencije se sada pacijentima nude po akcijskim cenama. 
 
Na pitanje da li ta ordinacija ima lekara anesteziologa koji određuje i propisuje koja doza i koja vrsta anestezije može da se koristi, Ječmenica kaže da je siguran da ima.
 
"Apsolutno sam siguran da ima, ne znam koji je to doktor, ali apsolutno ima", dodaje Ječmenica.
 
O tragičnom slučaju obavšteno je i Ministarstvo zdravlja koje je uputilo inspekciju na teren da utvrdi sve okolnosti.
 
U međuvremenu pojavile su se informacije da ordinacija nema dozvolu za upotrebu anestezije, a Ječmenica kaže da nema te informacije.
  • ns

    18.10.2019 09:45

    A da li imali korektnu informaciju šta je žena od lekova uzimala inače, a šta neposredno pre intervencije?
    Jer, vrlo često "zaborave" da kažu!
  • 6174

    17.10.2019 15:23
    @EU
    3A - Administracija-Advokati-Anestezija
  • Komsija

    17.10.2019 11:31
    @prioriteti 16.10.2019 • 16:59
    "Dok god nama RVosha smeta vise od problema u zemlji, nista se nece promeniti."

    na zalost potpuno ste u pravu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija