Nova inicijativa da se Folksvagen dovede u Srbiju, u trku ušla i Hrvatska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će na današnjem sastanku sa nemačkim ministrom ekonomije Peterom Altmajerom ponovo pokrenuti inicijativu za dovođenje nemačkog automobilskog giganta "Folksvagena" u Srbiju.
Nova inicijativa da se Folksvagen dovede u Srbiju, u trku ušla i Hrvatska
Foto: Pixabay
Vučić je naglasio da ne može ništa da obeća, jer Srbija nije članica EU, kao Bugarska ili Rumunija, koje su takođe ranije bile u igri, niti ima tako veliko tržište kao Turska, koja je, inače, bila prvi izbor, ali su događaji u Siriji doveli u pitanje tu investiciju.
 
"Obećao sam od početka da ćemo se boriti. Ove druge zemlje ne mogu da ponude subvencije, koje mi možemo", rekao je Vučić, ali i naveo da ima i tehničkih problema, mada nemaju veze sa nama.
 
"'Nagrabusio' je Altmajer koliko ću da ga gnjavim oko 'Folksvagena'", istakao je Vučić.
 
Upravni odbor nemačkog "Folksvagen AG"  odložio je 15. oktobra odluku o izgradnji novog pogona u Turskoj, zbog vojne akcije Ankare u Siriji. Novi pogon, koji bi trebalo da zaposli do 4.000 ljudi, trebalo je da bude izgrađen u blizini Izmira, a investicija bi bila vredna između 1,2 i 1,5 milijardi evra.
 
I Hrvatska ulazi u trku
 
Hrvatska ulazi u bitku za investiciju vrednu više od milijardu evra, koliko nemački proizvođač automobila Folksvagen planira da uloži u svoju novu fabriku, javlja Večernji list.
 
Hrvatska će tako, prema rečima dobro upućenih izvora, ući u novi krug pregovora Folksvagena oko te investicije sa drugim zemljama koje su za to zainteresovane – Srbijom, Bugarskom i Rumunijom.
 
Informacija da će Hrvatska konkurisati za privlačenje Folksvagenove velike investicije stigla je nakon sastanka ministra privrede, preduzetništva i obrta Hrvatske Darka Horvata s ministrom privrede i energetike Savezne Republike Nemačke Peterom Altmajerom koji je stigao u Hrvatsku u službenu posetu.
 
Horvat je na sastanku s nemačkom delegacijom poručio da je Hrvatska spremna za realizaciju velike investicije u segmentu autoindustrije.
  • mišo

    22.10.2019 21:36
    sramota
    Sramotno je da komentari u po ovom pitanju izgledaju bezglavo,neozbiljno i cinično.Za ovakve nikakva vlast ne valja.Da li je bolje da radnici rade,pa i 12 sati,ili da prave nered širom Srbije u suludom maršu jedan od pet miliona ?
  • Paka

    22.10.2019 12:30
    Nikom ni reci
    Psst; otvorice fabriku pored Mercedesove u Priboju
  • DP

    22.10.2019 12:28
    Gas
    Može, ali Jovo Vujanović DP Novi Sad gas da bude direktor i sva vozla da budu na gas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.