Transparentnost o novcu za Partizan i Zvezdu: Izjava Siniše Malog priznanje da je bilo zloupotreba

Organizacija Transaprentnost Srbija ocenila je da je izjava ministra finansija Siniše Malog da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas "dobila od države" oko 4,7 milijardi dinara, predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem.
Transparentnost o novcu za Partizan i Zvezdu: Izjava Siniše Malog priznanje da je bilo zloupotreba
Foto: 021.rs
"Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana direktno iz budžeta, preko ministarstava ili indirektno, preko javnih preduzeća, a davana je i kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza", navela je TS.
 
Kako se dodaje, ključni deo izjave ministra jeste to da "država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način".
 
Transparentnost je ukazala da državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava i da bi distribucija tih sredstava trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog Ministarstva omladine i sporta.
 
S druge strane, prema TS, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da budu zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca.
 
Isto tako, smatra TS, odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale bi se donositi na jednak način prema svim privrednim subjektima.
 
"Izjava ministra pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metode koje nisu zasnovane na zakonu", navela je TS.
 
Organizacija je od Ministarstva finansija zatražila da dostavi kopiju proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove Crvena zvezda i Partizan, koje je novinarima izneo ministar finansija Siniša Mali 22. oktobra i kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun.
  • Neven Stefancic

    24.10.2019 14:57
    Ilirska cesta 12
    11 klovnova suta 1 loptu i uzima 7 miliona eura? U bolnici nema Wc papira, nema jastuka, nema osnovnih higijenskih i da ne govorimo o opremi elektronskim uredjajima a ovi daju ovim da sutaju loptu silne pare. Marsh u mp3 ljudi gladni i na ulici bez socialne pomoci jadne bake u selima bez struje i vode u 2020 godini
  • Pedja

    24.10.2019 13:20
    Gluposti
    Suština problema je da su Crvena zvezda i Partizan profesionalni fudbalski klubovi, koji ostvaruju ogromne zarade. Na žalost, njima upravljaju bahati i nesposobni koje nije briga za te klubove nego isključivo brinu o novcu koji će oni zaraditi. Država treba da ulaže u sport, ali naravno ne u profesionalni fudbal nego u amaterski i neprofesionalni sport, koji ne donosi profit i ne može da postoji bez državne pomoći..
  • Nemanja

    24.10.2019 12:11
    @Iskreno
    Sportski klubovi placaju porez na ulaznice, plate zaposlenih i fudbalera, takse za rekonstrukcije oko stadiona...Bukvalno na sve sto rade, i nije bitno da li je ulaznica 200 ili 20 000 dinara, PDV je uracunat.

    Ako imaju vise para od evropskih takmicenja imaju fudbalere sa vecom platom, sto znaci da vise para daju drzavi. Struja se trosi i na EXIT-u i na stadionu, komunalije placaju i jedni i drugi, stranci dolaze i na EXIT i na stadion...

    Nisam siguran kako si uspeo ove dve stvari da uporedis i zakljucis da eto EXIT-u ne treba uzeti profit, a klubovima treba? Da li si upucen da je FKCZ prosle godine platila 6.7 miliona evra drzavi na ime poreza? Da li si upucen da je to visestruko veca cifra od bilo koje godisnje pomoci drzave? Ovi podaci nisu rekla kazala, to su zvanicni podaci sa APR-a koje svako moze proveriti.

    Voleo bi da mi ti ili neko od ovih mnogobrojih strucnjaka sto su lajkovali komentar objasni kako to EXIT daje visestruko vise kroz poreze, a klubovi ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.