Firme u Srbiji prodaju zvezde sa neba i za 16.000 dinara

Mnogi građani Srbije, ne znajući šta da poklone voljenoj osobi za rođendan, godišnjicu ili neki drugi važan datum, odlučuju se da za cenu koja se kreće od čak 16.520 dinara imenuju zvezdu sa neba po dragoj osobi.
Firme u Srbiji prodaju zvezde sa neba i za 16.000 dinara
Foto: Pixabay
Kako piše Kurir, upućeni upozoravaju da niko nema prava da prodaje zvezde ili da im daje imena i da je ovo klasična obmana lakovernih građana i nov, maštovit način da se zarade pare na prodaji magle.
 
"Želite vašoj srodnoj duši da skinete zvezde s neba, sada je to i moguće", "Želite da obradujete voljenu osobu nekim originalnim poklonom za rođendan? Poklonite joj nešto van ovoga sveta, nešto što će trajati večno. Imenujete zvezdu po njoj!"... Ovo su samo neki od oglasa koji su preplavili internet, a koji su podstakli mnoge da na ovaj način izraze privrženost voljenoj osobi. Cene ovog poklona se razlikuju i kreću se od 2.700 do čak 16.520 dinara, a svaka od ovih firmi hvali se izdavanjem posebnog sertifikata. 
 
Pažljivim čitanjem tek na sajtovima ponekih firmi uočljivo je da se radi o simboličnom poklonu i da se ime vaše zvezde čuva u internom registru.
 
Astronom Branko Simonović iz Instituta "Ruđer Bošković" kaže za Kurir da je zgrožen činjenicom da je nekome palo na pamet da prodaje nešto čega nije ni vlasnik.
 
"Mnogo puta mi se desilo da dođu ljudi, daju mi koordinante i traže mi da im pokažem njihovu zvezdu. Iznenade se kada im objasnim da se zvezde ne mogu kupiti, jer niko ne može biti vlasnik zvezda, niti im davati imena", kaže Simonović. On objašnjava da su koordinate zvezda na nebeskoj sferi zabeležene u raznim astronomskim katalozima, koje ovi "prodavci" prepišu, naprave svoj katalog, te prodaju pravo na imenovanje unutar tog kataloga.
 
"U tom slučaju svako može po volji prodavati pravo na imenovanje. To je kao da odete na Beogradsku tvrđavu i napravite mapu drveća, a onda kažete ljudima da mogu, ako plate, da imenuju drveće s vaše mape i za to im posle izdate sertifikat koji samo vi priznajete. To je notorna prevara. Iako neke firme napišu sitnim slovima na sajtu da se radi o simboličnom poklonu, građani mahom imaju uverenje da negde tamo na nebu ima zvezda sa njihovim imenom", objašnjava Simonović i dodaje da je bolje kupiti najobičniji kamen, jer kamen barem možete posedovati.
 
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Kurir da je trgovina nebeskim telima pomodarstvo koje je došlo iz Amerike i da takve podvale vređaju inteligenciju.
 
"Svaka čast onima koji su se setili kako da prodaju maglu. Inspekcije bi svakako trebalo da provere da li kompanije jasno naglašavaju da se radi o simboličnom poklonu, kao i da li plaćaju PDV na ovu prodaju", kaže Papović.
 
Ines Ivanović iz jedne firme koja se bavi ovakvom prodajom kaže da je njihova firma jasno naglasila da se radi o simboličnom i romantičnom poklonu, kao i da jedina ima prava da se bavi ovim poslom.
 
"Na nebu postoji 3.000 zvezda koje su vidljive golim okom. Naša firma je ekskluzivni distributer američke kompanije koja je još davno popisala zvezde koje su nevidljive i zaštitila patent da vrši prodaju njihovih imena", objašnjava za Kurir Ivanovićeva.
 
U Ministarstvu trgovine objašnjavaju da njihova inspekcija u ovom konkretnom slučaju proverava da li se radi o obmani potrošača.
 
"Trgovac je dužan da pre zaključenja ugovora o prodaji robe ili pružanju usluga potrošača na jasan i razumljiv način na srpskom jeziku i jeziku i pismu nacionalne manjine u skladu sa zakonom obavesti, između ostalog, o osnovnim obeležjima robe ili usluge, pod pretnjom prekršajne odgovornosti", poručili su u ministarstvu.
  • Drr

    28.10.2019 18:45
    Preko trnja do zvezda
    Treba nešto realnije i bliže da se kupuje, kao npr. plac na Mesecu ili Marsu. Sada su skoro džabe, a za par godina će se cene ustostručiti. Pa kada dođu amerikanci i kinezi da grade svoje baze, moraće da plaćaju zakup zemljišta! To je prava investicija za budućnost.
  • Drr

    28.10.2019 11:26
    Preko trnja do zvezda
    Treba nešto realnije i bliže da se kupuje, kao npr. plac na Mesecu ili Marsu. Sada su skoro džabe, a za par godina će se cene ustostručiti. Pa kada dođu amerikanci i kinezi da grade svoje baze, moraće da plaćaju zakup zemljišta! To je prava investicija za budućnost.
  • Slavisa

    28.10.2019 11:05
    Pa sta drugo prodavati ovom
    narodu?

    Komsija radi neku keramiku i vodoinstalaciju u celom Beogradu vise godina.Prosle godine se zadesio po pozivu Klijenata kod jedne zene astrologa da uradi neku prepravku vodoinstalacije i zamenu plocica u kuhinji i kupatilu.

    Covek zavrsio posao seo da naplati kaze da ta zena astrolog dva sata je pricala na telefonu morao da je saceka da isprica klijentima to sto je trebalo oko astrologije da li ce se neko udati ili ozeniti i da li naci posao u inostranstvu i da li ce platiti sve rate kredita banci na vreme.

    Za tih sati i po dva kako je cekao dok gospodja nije zavrsila sa svim Klijentima jer telefon non stop zvoni od musterija sigurno je bilo 20 ak poziva.I to vreme dok je on bio tu.Stan je od 120 kvadrata u centru Beograda ultra delux.Zena kako kaze ne ume dve recenice da sastavi ali zato telefon zvoni od budala.

    Radi samo preko Interneta i drustvenih mreza tipa ono kucate "Vas licni astrolog" "Astrologije ljubav" astrologija posao i slicne nebuoloze.Nije ni cudo sto mladi odlaze odavde.Takvom narodu koji zadnji dinar daje astrolozima i vracarama verovati nesto u zivotu i takvom narodu prodavati neko znanje i usluge?Samo mu reci narode takav ti je horoskop za danas bice sutra bolje taj moj tretman danas kosta 2 hiljada sutradan je 2500".

    Komsija koji joj je to radio je u Holandiji od avgusta ove godine i on i porodica.Nije ga isplatila u celosti ostala mu je na kraju duzna nekih 50 eura od ukupno 180 eura ugovorenog posla.Covek radio kao sebi od jutra do mraka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.