"Sloga" za zabranu rada nedeljom

Veliki trgovački centri i šoping molovi bi trebalo da budu zatvoreni nedeljom, samtraju Udruženi sindikati Srbije "Sloga".
"Sloga" za zabranu rada nedeljom
Foto: 021.rs
Kako navodi Sloga, položaj radnika i očuvanje porodice lošiji su više nego ikada, a rad nedeljom postao je pravilo koje se zloupotrebljava.
 
"Smatramo da bi država trebalo zakonom da propiše radno vreme slično onom u Grčkoj, koje bi se završavalo subotom popodne i trajalo do ponedeljka ujutro, prvog radnog dana sedmice. Slažemo se da treba poštovati investitore koji su uložili novac u biznis, ali treba poštovati i radnike koji su u većini i njihovo pravo na odmor vikendom u krugu porodice, na način kako to oni žele", navodi Sloga.
 
Kako dalje ističe ovaj sindikat, svako dalje zagovaranje ili nametanje rada nedeljom kao obavezu samo će nastaviti dalje urušavane prava zaposlenih i njihovo prezaduživanje promovisanjem kupoholičarskih vrednosti, posebno kod mladih generacija.
 
"Ukoliko država ne bude imala sluh za hitno rešavanje ovog problema, čeka nas totalno uništanje porodice kao institucije i sve veća ekonomska zavisnost od milosti krupnog kapitala", zaključuje Sloga.
 
S druge strane, poslodavci su protiv zabrane rada nedeljom i tvrde da to ne bi nanelo štetu samo njima, već i samim radnicima.
 
Sindikati su još pre godinu dana podneli Vladi Srbije predlog da se zabrani rad u prodavnicama nedeljom i praznicima.
 
U međuvremenu u Ministarstvu trgovine su poručili da će "rado prihvatiti poziv sindikata da razgovaraju o toj temi", kao i da bi u to trebalo da budu uključeni Privredna komora Srbije, ministarstva, NALED, udruženja trgovaca, poslodavaca i potrošača.
 
Opširnije o ovoj temi OVDE.
  • Nemanja

    04.11.2019 12:45
    @Dacha NS

    Pa nemaš ni ti, samo zamišljaš da imaš. A da si ranije radio nešto pametno nedeljom umesto što si hvatao zjale, možda ne bi sad radio u radnji.
  • Realista

    04.11.2019 11:00
    Realnost
    Do pre nekih 40 godina radnje nisu radile nedeljom, a subotom do 14 časova. Neke prodavnice hrane su radile i nedeljom, ali do 10 časova. Nikome to nije smetalo. Sada imamo gomilu tržnih centara, gomilu supermarketa, prodavnica kioska i svi rade i subotom i nedeljom, kao da je radni dan.
    Kada bi se ukinuo rad nedeljom sem odredjenim radnjama ne bi se ništa manje kupovalo, samo bi se gradjani reorganizovali i više kupovali ostalim danima.
    Rad nedeljom odgovara onim korisnicima tih usluga koji su lenji da se prošetaju posle posla i da kupe robu radnim danom ili eventualno subotom.
    Poslodavcima odgovara rad nedeljom jer onda im kalkuliše 6 radnih dana pa im tako kalkuliše i godišnji odmor. Daje manji godišnji što nije u skladu sa zakonom o radu. Pored toga poslodavci misle da je onda njihova radnja privlačnija za kupce. Ako je rad nedeljom zabranjen biće i dalje isto interesantna jer nijedna radnja neće raditi nedeljom.
    Možda ne treba zabraniti rad nedeljom već poslodavcima naplatiti dodatne takse i poreze za takav rad i računati rad nedeljom kao rad praznikom kako bi radnik bio dodatno nagradjen i sve će se samo regulisati.
    Rad nedeljom je potreban za dežurne službe, a ne prodavnice i to ne treba dodatno oporezovati.
  • Dacha NS

    03.11.2019 15:50
    Nemanja
    Pa kad ništa drugo pametno nemaš da radis nedeljom niti trebaš nekom ti idi kupuj nedeljom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija