Ministarstvo zbog zagađenog vazduha apeluje na građane: Okrenite se kvalitetnijim motorima

Ministarstvo zaštite životne sredine povodom 3. novembra, Svetskog dana čistog vazduha, pozvalo je građane da napuste stare navike i okrenu se kvalitetnim motorima, hibridnim i električnim, kao i pešačenju i biciklizmu.
Ministarstvo zbog zagađenog vazduha apeluje na građane: Okrenite se kvalitetnijim motorima
Foto: Pixabay
U saopštenju se podseća da izveštaji Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je loš kvalitet vazduha u svetu uzrok smrti oko sedam miliona ljudi godišnje, dok u Srbiji svake godine umre 6.000 građana.
 
Specijalizovana agencija Svetske zdravstvene organizacije za ispitivanje raka označila je kao dokazani humani kancerogen izduvne gasove dizel motora, navelo je ministarstvo i podsetilo da su prethodni dani pokazali koliko sami građani dramatično utiču na kvalitet vazduha.
 
"U danima kada nema grejanja, toplana, kada nema značajnog industrijskog zagađenja, ali ni vetra ni kiše da pomognu, vazduh smo mogli da vidimo. Sada je i više nego jasno da je saobraćaj, njegova visoka učestalost, automobili i vozila sa zastarelim motorima, dramatično prisutni zagađivač, neprijatelj našeg zdravlja i da je zadnji čas da svi toga postanemo svesni", ocenilo je ministarstvo.
 
Poboljšanje kvaliteta vazduha je, kako su dodali, zajednička briga i odgovornost svih nas, javnog i civilnog sektora, svake opštine, privrede, naučno-stručne javnosti, medija i građana. Rešenja su u selektivnom korišćenju automobila, inovativnim tehnologijama, zameni energenata, ulaganju u postrojenja za prečišćavanje vazduha, u cirkularnoj ekonomiji, u zelenoj gradnji, ocenilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.
 
Okanović: Vazduh zagađen jer je svima jeftinije da voze dizelaše
 
Država bi trebalo da primeni sistemske mere po pitanju uvoza novih automobila i polovnjaka koje će motivisati građane i privredu da se opredeljuju za vozila koja manje zagađuju životnu sredinu odnosno vazduh, rekao je za Tanjug Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
 
Kako je ocenio, pojednostavljuju se stvari kada se kaže da će se problem zagađenja vazduha od vozila rešiti ograničenjem uvoza na "Euro 5" ili "Euro 6" standarde motora.
 
"Naša država apsolutno ne prepoznaje nikakvu razliku između pogonskog goriva, tako da vlasnici dizelaša, benzinca, vozila na metan ili plin, plaćaju istu registraciju, isti porez, isto ih košta parking mesto, isto se kreću po svim delovima grada dok je politika u razvijenim državama da vlasnici vozila koje manje zagađuje životnu sredinu imaju razne pogodnosti", kaže Okanović.
 
Vozila koja više zagađuju na zapadu imaju ograničenja kretanja po gradovima, ističe on.
 
"Kod nas ništa od toga ne postoji, i kada želite da uvezete polovni auto, vama je potpuno svejedno da li ćete uvesti dizelaša ili benzinca, a između njih je drastična razlika po pitanju zagađenja vazduha", kaže Okanović i dodaje da benzinac po standardu Euro 3 emituje istu količinu štetnih gasova kao Euro 5 dizelaš.
 
Kako navodi, u poslednjih 10 godina se drastično povećao udeo dizelaša a drastično je opao broj vozila na benzinski pogon koji se kasnije obično prebacivao na plin.
 
"Uvoz dizelaša je sad negde između 90 i 95 odsto kada su u pitanju polovni automobili", kaže Okanović.
 
On dodaje da vlasnici benzinaca koji može da se prepravi na plin nemaju nikakvih pogodnosti u Srbiji nego, naprotiv, imaju dodatne namete moraju da plate ispitivanje TNG uređaja i njihov petogodišnji pregled.
 
"Takva politika demotiviše da se voze vozila na plin koji je mnogo čistiji od benzina i od dizela, i onda se pitamo što nam je vazduh ovakav, prosto zato što je sistem takav da je svima najjeftinije da voze dizelaše", zaključuje Okanović.
  • Nemanja

    04.11.2019 20:01
    Ovi politicari se podsmevaju glupom narodu. Cik da to uradi bilo koji politicar u Nemackoj?
  • e

    04.11.2019 08:24
    Ministarstvo malo manje da apeluje, malo više da donosi zakone... A polusvet bez pameti nek shvati da automobil nije tu negde u redu sa hlebom i vodom i krovom nad glavom, nego je luksus i može se bez njega.
  • Sale

    03.11.2019 19:01
    no coment
    Pa kad nam predsednik države vozi Škodu staru 13 godina i time se hvali, šta da kaže običan narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.