Ministarstvo odbrane potvrdilo da planira obnovu aviona koji su 23 godine stajali na livadi

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je određeni broj aviona "Orao" iz Muzeja vazduhoplovstva "prepoznat kao moguća platforma za modernizaciju", ali da će na svim tim avionima biti prethodno obavljena detaljna ocena tehničkog stanja radi donošenja odluke o tome da li je moguće sprovesti remont tih letelica.
Ministarstvo odbrane potvrdilo da planira obnovu aviona koji su 23 godine stajali na livadi
Foto: Google maps
"Jedan od ključnih razloga za razmatranje obnove resursa i eventualne modernizacije predstavlja činjenica da su ovi avioni poslednji proizvedeni avioni sa takozvanim forsažnim motorima i sa relativno malim prosečnim naletom od oko 500 sati, u odnosu na projektovani resurs od 3.000 sati, te da su kao takvi, na bazi stručnih analiza, prepoznati kao perspektivne platforme", navelo je Ministarstvo odbrane u odgovoru na izjavu vojnog analitičara Aleksandra Radića.
 
Radić je ocenio da je potpuno apsurdna ideja da se za Vojsku Srbije remontuju avioni "Orao" koji su izbačeni iz upotrebe 1996. i pune 23 godine stajali na livadi pored Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu.
 
Radić je rekao da je ta ideja posledica nastojanja da se po svaku cenu nametne program modernizacije aviona "Orao", iza koje stoji pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, ali da je reč o projektu koji zahteva mnogo novca i tehnološkog rizika sa vrlo neizvesnim rezultatom.
 
Ministarstvo odbrane je navelo da nije jasan motiv autora teksta u kojem je iznet negativan stav u pogledu razmatranja mogućnosti vraćanja u eksploataciju tih aviona, imajući u vidu da se čak i mnogo bogatije zemlje ne odriču lako svojih aviona, već se, naprotiv, angažuju svi raspoloživi istraživački i proizvodni kapaciteti kako bi vazduhoplovi što duže bili u letnom stanju.
 
Dodaje se da se projekat modernizacije aviona "Orao" sprovodi u skladu s programskim dokumentima koja se odnose na opremanje Vojske Srbije, na osnovu iskazanih zahteva Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane kao krajnjeg korisnika, odnosno definisanih taktičko-tehničkih zahteva.
 
"Pre donošenja odluke za ulazak u ovaj projekat aviona 'Orao', kao platforme za modernizaciju, izvršene su detaljne i sveobuhvatne analize od svih relevantnih institucija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a koje se pre svega odnose na ocenu perspektivnosti aviona kako sa aspekta održavanja tako i sa aspekta mogućnosti produženja eksploatacionog veka upotrebe. Pozitivan rezultat tih analiza je predstavljao jedan od ključnih argumenata za donošenje odluke o ulasku u projekat modernizacije aviona 'Orao'", dodaje se.
 
Takođe se navodi da se projekat odvija u fazama kako bi se smanjio stepen tehnološkog rizika, koji je neizbežan u svakom složenijem projektu modernizacije.
 
Portal Tangosix preneo je ranije, pozivajući se na vazduhoplovnog novinara i publicistu Svetozara Jokanovića, da je Srbija počela remont aviona NJ-22 koji su povučeni iz naoružanja i koji su više od dve decenije stajali ispred Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu.
 
Kako se navodi, prvi će iz muzeja u Remontni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici biti prebačen dvosedi "Orao" evidencijskog broja 25505 koji je povučen iz naoružanja u junu 1996. godine, od kada je stajao na livadi kod muzeja. Reč je o letelici koja je od 1987. godine do povlačenja iz upotrebe imala 1.182 leta i u vazduhu provela svega 555 sati, a koja je najveći deo službe provela u 241. lovačko-bombarderskoj avijacijskoj eskadrili.
  • Bak

    07.11.2019 18:21
    re mont
    Imam 71 god. Remontujte mene, možda budem živahnija baka. zb
  • Bot

    07.11.2019 14:05
    ovo je jos jedan od genijalnih poteza, i presretan sam sto je biti genijalan u nasem drustvu vec postala normalna stvar, letimo u jos sretniju i genijalniju buducnost iako smo u odnosu na ostale narode vec i sada dovoljno genijalniji...
  • Mile

    07.11.2019 12:58
    Idealno za kamikaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija