Mladi fizičar Mihajlo Sporić biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana, umesto za cveće novac ide Nurdoru

Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije, biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a umesto za cveće na njegovom ispraćaju novac će biti uplaćen Fondaciji za decu obolelu od raka Nurdor, prenosi "Novi magazin".
Mihajlo je preminuo od teške bolesti nakon borbe koja je trajala skoro dve godine.
 
Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, studenta fizike na Triniti koledžu. 
 
"Duboko nas je potresla vest o preranoj smrti našeg Mihajla Sporića (maturirao 2016). Pamtićemo ga kao nekog ko je bio omiljen u društvu, vedar, pozitivan, spreman da pomogne i motiviše. Nesebično je voleo Matematičku gimnaziju i do kraja joj je bio privržen. Mihajlo, uvek ćemo te voleti", navodi se u saopštenju Matematičke gimnazije, čiji je Mihajlo bio učenik.
 
Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti. Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je doneo zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.
 
Studirao je na Kembridžu, a u Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički.
 
Univerzitetu Kembridž prosleđen je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.
  • Ljiljana Roljic

    13.11.2019 08:04
    Saucesce porodici Sporic
    Pocivaj u miru mladi covece. Tuga za celu Srbiju. Porodici saucesce. Neka vam Gospod Bog da snage da izdrzite bol za vasim detetom.
  • Daca

    11.11.2019 18:33
    Tuga
    Pocivaj u miru mladosti pametna.Roditeljima i sestri iskreno saucesce.Zasluzeno u aleji,bar da si doziveo duboku starost.
  • Vuk Markovic

    11.11.2019 07:18
    Saučešće
    Ostavio si trag dublji nego što ostane iza nečijih 9 života.Bio si ničiji i svačiji.Primi moje saučešće čovečanstvo!
    A ti se vrati nekad - da zavrsis misiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.