Filipović: Zbog manjka radne snage, Srbija će morati da poveća plate

Profesor Ekonomskog fakulteta Milorad Filipović kaže za Novu ekonomiju da je zbog odliva i starenja stanovništva nastao manjak radne snage, zbog čega će nadnice morati da rastu, a Srbija neće moći da gradi konkurentnost na jeftinoj radnoj snazi.
Filipović: Zbog manjka radne snage, Srbija će morati da poveća plate
Foto: 021
"Ljudi koji se profesionalno bave građevinom u Beogradu mi govore: pre pet, šest, sedam godina smo keramičara plaćali sedam-osam evra po kvadratu. Sada plaćamo 20 i ne možemo da nađemo radnika. Svi su na baušteli", rekao je za Novu ekonomiju Filipović.
 
Manjak radnika će uticati na to da Srbija "na svu sreću" više neće moći da svoju konkurentnost u privlačenju investicija gradi na jeftinoj radnoj snazi, dodao je on.
 
Filipović je objasnio da smanjenje nezaposlenosti u Srbiji nije rezultat povećanog zapošljavanja, nego starenja stanovništva, odlaska radnika u inostranstvo i načina na koji se vodi statistika.
 
Podsetimo da Srbiji hronično nedostaju građevinski radnici - dok naši moleri, fasaderi, gipsari i keramičari odlaze u Švedsku i Norvešku za platu od 2.500 evra mesečno, u Srbiju dolaze da rade građevinci iz Albanije i Makedonije za dnevnicu od 25 evra. O ovom problemu opširnije OVDE.
 
No, nije samo nestašica građevinaca. Pored vozača, medicinskih sestara i drugih struka u Srbiji, nema ni dovoljno prodavaca. I pored velikog broja prijavljenih te struke na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trgovinski lanci imaju raspisane konkurse za više od hiljadu radnika. Najtraženiji su mesari i prodavci na delikatesu. Zbog toga pojedini trgovinski lanci zapošljavaju penzionere. O tome više u tekstu OVDE.
  • Peks

    14.11.2019 15:21
    A uostalom nije ni to problem' neka vam fizikalisu Ekonomisti i Vlada..imaju i oni 10 prstiju
  • Peks

    14.11.2019 15:13
    Pazite' pre par godina su mogli naci za 7 do 8 evra po kvadratu..hvale se time..pa zato smo i dogurali do ovde..sad i da das 50 na izgubljeno poverenje' niko ti nece raditi..jer zna da u Nemackoj ima 100 na dan i siguran je da ce biti placen..
    Tako da nek rade gazde po srbiji..
    A niza klasa ce se snaci
    Hvala
  • RADNIK

    13.11.2019 18:05
    muke žive
    Menjam vec petog privatnika, sve isto s*anje - drugo pakovanje...


    Da mogu da ne plate nikako, to bi bilo najbolje.

    Samo kukaju a ovamo zivi se punim plucima, siroko i bogato - kad se radnik pobuni onda krene ili kukanje ili ako neces ti ima ko hoce...

    Mozes ti kako hoces ali ne i dokle hoces, stara narodna....


    Daj Boze da uskoro dodje i to ne i dokle hoces, pa da malo dignu svoje zadnjice i zapnu ili pokusaju i oni pristojno da zive sa 300 eura mesecano,


    Bruka i sramota ove zemlje, sta im je sve dopusteno da se nepismeni iziviljavaju na pismenima....



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.