Svaki deseti odbornik preleteo u drugu stranku u poslednje tri godine

Čak 657 odbornika i odbornica je promenilo stranku u 107 gradova i opština u periodu od 2016. do 2019. godine, a najčešći preleti bili su u vladajuću koaliciju.
To su nalazi istraživanja "Ko je na vlasti" koje je izradio Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i pokazuje da je deset odsto odbornika preletelo u poslednje tri godine, imajući u vidu da u Srbiji ima ukupno 6.566 odbornika.
 
Istraživanje je pokazalo da je najviše preletanja bilo u Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije.
 
Podaci pokazuju da je top pet preletača u proseku imalo čak četiri preletanja.
 
Koordinatorka istraživačkog tima Crta Tamara Branković ukazuje da je procenat od 10 odsto alarmantan, jer su time praktično oteli glasove date njihovim partijama i listama i preneli ih drugoj stranci.
 
"Najviše je, naravno, bilo preletanja iz opozicije prema vlasti, u više od 50 odsto bilo je u Srpsku naprednu stranku. To ne čudi, jer SNS nije bila deo vlasti u svega 13 opština u Srbiji. Istraživanja pokazuju i da je priroda preletanja oportunitetna, da su odbornici vođeni željom za pozicijom moći, a da vrlo retko to rade zbog neslaganja sa politikom stranke u kojoj su. Najvažniji deo svega toga je da najviše štete imaju građani, pošto svako preletanje menja njihovu izbornu volju", kaže Branković.
 
Preletanja nisu novina, a zakon omogućava onima koji traže sivu zonu da je i nađu, pozivajući se na ocenu Ustavnog suda Srbije iz 2010. godine prema kojoj "institut blanko ostavki nije u skladu sa Ustavom Srbije".
 
Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar podvlači da je problem u pogrešnom tumačenju i naglašava da Ustav ne daje slobodu da se mandatom politički trguje.
 
"I izborni zakon je takav da promoviše donošenje odluka u zatvorenom krugu ljudi i demotiviše pojedince da se aktivnije bave motivisanjem birača u svojim sredinama, jer se glasa za liste", navodi Klačar i dodaje da se većina preletača prikloni vlasti, jer nisu navikli da budu u opoziciji.
 
Zaključuje da je za stranke odlazak u opoziciju neka vrsta političke "smrtne presude".
  • Lala

    13.11.2019 10:11
    Najbolji...
    ...izbor svih stranaka je SNS
  • Lala

    13.11.2019 09:34
    Sramota
    Para vrti di burgija neće. To je kod nas "ko da više" za njega sam, a izgleda da ovi imaju, a i daju najviše.
  • need for speed

    13.11.2019 09:08
    ih 3 godine
    Izeš period. Aj da vidimo tamo kad je došlo do promene vlasti koliko ih je preletelo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija