Od 1. januara deci senzori za merenje šećera u krvi o trošku RFZO

Gotovo polovina od oko 710.000 obolelih od šećerne bolesti u Srbiji je iz populacije radno sposobnog stanovništva, dok se dijabetes tipa dva sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, što je posledica rastuće epidemije gojaznosti, upozorio je na Svetski dan dijabetesa ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Od 1. januara deci senzori za merenje šećera u krvi o trošku RFZO
Foto: Pixabay
On je rekao da je već doneta odluka da od 1. januara, deca koja primaju insulinsku terapiju dobiju senzore za merenje šećera u krvi o trošku RFZO, pišu "Novosti".
 
Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto svih troškova u zdravstvu.
 
U Srbiji je šećerna bolest na petom mestu po učestalosti obolevanja, ali i peti uzrok umiranja. Uz širenje mreže savetovališta, pažnja se sada usmerava na unapređenje elektronskog sistema evidencije dijabetesa. Srbija je jedna od samo dve zemlje centralne Evrope koje su uvele obavezan Registar za dijabetes.
  • Djuro

    27.03.2020 06:40
    Senzori za merenje se era u kr
    Da li je stupio na snafu da se deci daju senzori za merenje se era u krvi preko RZOS of 1.januara.
  • Sladak Život

    08.12.2019 20:55
    Nije važno ko je kriv
    Dijabetes mellitus tip 1 nije uzrokovan gojaznošću već se radi o autoimunom oboljenju koje je najverovatnije izazvano faktorima spoljašne sredine (vakcine, virusi, pesticidi) kod dece sa predispozicijom i to je insulin zavisno oboljenje kojim se teško upravlja a traje doživotno kako za koga.
  • Ipak

    17.11.2019 18:03
    Apelujem na stručnu javnost da utvrdi šta to izaziva insulinsku rezistenciju kod dece od 6-8 godina, koja nemaju nasledni faktor dijabetesa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija