Blic: Karađorđevići "prisvojili" umetnička dela koja pripadaju muzejima

Pet vrednih umetničkih slika iz državne kolekcije još uvek se nalaze u posedu porodice Karađorđević, koja ih ne ustupa čak ni za izložbe, piše Blic.
Pre nego što je u Istorijskom muzeju Srbije sredinom septembra otvorena izložba "Dugo putovanje kući", posvećena kneginji Jelisaveti Karađorđević, bilo je planirano da se u postavci nađe i portret njene majke, kneginje Olge. Portret se nalazi u Belom dvoru i molba je uredno upućena, ali, prema saznanjima Blica, na dopis nije ni odgovoreno i slika nije data.
 
Prema pisanju lista, prva u nizu slika koja je zatražena od Karađorđevića kako bi bila izložena u Narodnom muzeju je "Trgovac divljači", delo holandskog slikara. Za vraćanje slike zamoljeno je pre dve godine jer je trebalo da bude deo prve postavke iznova otvorenog Narodnog muzeja. U celu priču se uključilo i Ministarstvo kulture, na čijem čelu je ministar Vladan Vukosavljević koji je i član Krunskog saveta Karađorđevića.
 
Prema poslednjim objavljenim podacima, Beli dvor i sva umetnička dela u njemu ostaju trajno u vlasništvu države Srbije, a porodica Karađorđević će biti obeštećena po pravilima koja važe za sve građane i taj iznos je obezbeđen. Deo državne kolekcije, ne samo slika, prenet je iz različitih muzeja na Dedinje još u vreme Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Ustupljene su na zahtev i za potrebe izlaganja tadašnjeg kabineta predsednika FNRJ.
 
U Belom dvoru danas se nalazi, sudeći po Katalogu državne umetničke kolekcije, najmanje 137 dela evropske umetnosti i minimum 178 umetničkih dela sa prostora Jugoslavije.
 
Prošle nedelje navršilo se godinu dana od kako se sastala prva radna grupa formirana upravo za povraćaj slika u muzej.
  • navikli da žive

    09.12.2019 08:46
    na visokoj nozi
    Loš potez je bio vratiti monarhe.

    Nisu komunisti pogrešili kada su im zabranili imovinu i povratak.
  • Del Boj

    04.12.2019 22:10
    @purgerNS
    Srećom nisi nikakva vlast kao što i sam kažeš: "da sam ja nekakva vlast". I to sve, bez adekvatne upotrebe zareza, tačke, velikog i malog slova. Komentar ti nije ni na nivou znanja osnovne škole i poznavanja pravopisa srpskog jezika, pa srećom, nisi nikakva vlast, a pišeš o poznavanju srpskog jezika nekog drugog. Ti ceo život boraviš u Srbiji, pa još nisi naučio da pišeš i usput širiš dezinformacije sa komentarom da Grčka nema industriju i Grci sade masline i igraju sirtaki.
    Sedma su po redu razvijenosti zemalja članica EU. 18% im je zastupljenost industrije u ekomomiji, a Nemačkoj 29,1%. Grcima podario bog dobro i plodno tlo, ali im je proizvodnja hrane samo 4% zastupljenosti ukupne privrede.
    Imaju oni brodogradnju, najveću proizvodnju mermera posle Španije i Italije u svetu, rudarstvo i proizvodnju energije, turizam, proizvodnju raketnih sistema.
    Ekonomska kriza ih je pogodila recesijom 2008. godine, a ako nisi primetio grčke banke su prisutne u svim zemljama Balkana. Takođe su i jedan od većih investitora u zemljama u okruženju, pa nije čudno da se na nekome prelomilo koplje. Što bi na Nemačkoj, Engleskoj ili Francuskoj. Da ne pričam o spoljnjem dugu SAD-a.
  • @REPUBLIKANAC

    03.12.2019 21:19
    Да су владали и две године, имали би дужу традицију од кроасанских краљева. Да су владали и једну, наши су. Не видим зашто бисте се једили, осим ако сте комунистички екстремиста. Што се ''бежања'' тиче, евидентно је колико познајете прилике у Европи тога доба. Дел Бој је лепо објаснио. Иритантне особе попут вас ће од релативно партизанске Србије исту направити четничком. Нажалост, булајећивски четничком.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.