Poslanici vlasti najavili podršku povećanju TV pretplate

Poslanici vladajuće većine najavili su podršku poskupljenju pretplate za medijski javni servis Srbije za 35 dinara, dok je deo opozicije protiv jer program ne odgovara potrebama građana, a negodovali su i zato što se pretplata i dalje plaća kroz račun za struju.
Poslanici vlasti najavili podršku povećanju TV pretplate
Foto: Pixabay
Pretplata za javni servis je 220 dinara, a posle poskupljenja do kog će doći ako predlog usvoji Skupština Srbije iznosiće 255 dinara.
 
Šefica poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je da se ta stranka oštro protivi povećanju takse za javni medijski servis jer RTS i RTV ne odgovaraju potrebama građana i ne rade ono što je u opisu njihovog posla.
 
"Mislimo da bez obzira što je malo povećanje i što možda neće mnogo opteretiti budžet građana, jednostavno nije opravdano", rekla je Macura.
 
S obzirom da se pretplata plaća u sklopu računa za struju, poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić pitao je dokle će ljudi u Srbiji kada uključe ringlu ili rernu da plaćaju TV pretplatu za televiziju i radio javnog servisa, dok je samostalni poslanik Milorad Ševarlić rekao da i "stoka figurativno plaća TV pretplatu jer i u štalama postoji brojilo za struju".
 
"Sve štale koje imaju brojilo, čak iako nema stoke u njima, moraju da plaćaju TV pretplatu. Sva brojila koja se nalaze na banderama i služe kao pogonska energija za pokretanje pumpi i za navodnjavanje u povrtnjacima, voćnjacima i drugim obradivim površinama plaćaju TV pretplatu svih 12 meseci iako su ta brojila praktično u funkciji najviše četiri meseca u toku godine", rekao je Ševarlić.
 
Mirčić je kazao da je bilo razumljivo u jednom periodu plaćati preko računa za struju TV pretplatu kada je bila ekonomska kriza, odnosno kada je bilo dovedeno u pitanje funkcionisanje javnih servisa, ali da bi to sada trebalo prekinuti.
 
"Više smo puta slušali u proteklim godinama da smo izašli iz ekonomske krize čak se išlo u nekim tvrdnjama da smo ušli u zlatno doba. Mislim da bi sada trebalo razmišljati", rekao je Mirčić.
 
Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Branimir Jovanović rekao je da je "povećanje takse nepopularan predlog, ali neophodan".
 
On je istakao da je osnovni zadatak javnog sevisa da promoviše ravnopravnost i jednakost svih građana, da emituje program određenog kulturno-umetničkog sadržaja, dokumentarne emisije, kvalitetan program za decu i program edukativnog karaktera, koji nisu atraktivni za oglašivače.
 
"Jednostavno komercijalne televizije vode se zakonima tržišta i rukovode se profitom i ovo je jedan od načina da osnaživanjem javnog servisa ulažemo, zapravo, u ovakvu jednu oblast koja se tiče pre svega kulture. Dakle moramo da shvatimo da su kvalitet programa i njegova dostupnost ključni faktori koji opravdavaju finansiranje javnog servisa", rekao je Jovanović.
 
Poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Stefana Miladinović izjavila je da se svuda naplaćuje taksa samo da je metodologija naplate različita. Ona je rekla da dokumentarni program RTS u poslednje vreme ima više prostora u ukupnom sadržaju i pohvalila RTS Digital kanal namenjen pre svega kulturi i obrazovanju.
 
Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Tomić ukazala je da je pre tri, četiri godine iz budžeta izdvajano četiri milijarde dinara, a da je sada tri milijarde i 150 miliona dinara. Ona je kazala da bi trebalo da izađu na tržište i pokažu da zaista rade u interesu svih građana Srbije jer taksu plaćaju svi građani Srbije.
 
Sednica Skupštine Srbije na kojoj treba da se usvoji ovaj predlog nastavlja se u ponedeljak.
  • Nemanja

    04.12.2019 21:09
    Poskupela struja za masine za pranje mozga! A glup narod sa osmehom voli pranje sivih celija!
  • Obavezno

    02.12.2019 15:52
    Predlažem da izglasate poveánje TV pretplate pre izbora u aprilu.
    Fino, imaćete više za reklame i slavopojke.

    Baš da vidim šta će da bude.

    Ono, kad krmci ne znaju gde je granica ni šta je dosta...

    Početna scena za igrokaz Nadrealista ili Indexa....
    -U jednoj ruci bič, onaj što puca, za konje, a u drugoj lici kamera za selfi i držanje govora
    o otvaranju autoputeva.
    A u pauzi pljuvanje naroda kako je lenj i nikakav.
  • Реалиста

    02.12.2019 10:24
    Реалност
    Није проблем тих 35 динара, проблем је у нечем другом.
    РТС би имао довољно средстава када би наплаћивао рекламе приближно исто као што их наплаћују неке приватне телевизије, или да бар он директно наплаћује рекламе а нека друга фирма. Тако било раније, ако више није извињавам се на коментар.
    РТС би имао довољно средстава када би наплаћивао партијске промоције, промоције разних личности, осим личности и организација које су допринеле неком побољшању стандарда, учиниле нешто добро за земљу,...
    РТС би вероватно имао више средстава када би бар мало протресао своје кадрове (квалификацију, стручност, знање, а посебно потребност). Мислим да би ово требало да се уради у комплетном јавном сектору.
    Нормално и да се преконтролише намена бројила, али и доступност сигнала.
    Апсурдно је да преплату плаћа неко ко ни нема телевизор, неко ко нема сигнала или је веома лош,...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija