Đorđević: Zaposleni preko agencija biće zaštićeni

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je danas, obrazlažući predlog Zakona o agencijskom zapošljavanju, da se tim rešenjem predviđa zaštita onih koji se zapošljavaju preko agencija.
Đorđević: Zaposleni preko agencija biće zaštićeni
Foto: 021.rs
Đorđević je rekao da će to doprineti i smanjenju rada na crno, kao i da će zaposlenima preko agencije biti obezbeđena jednaka zarada kao i zaposlenima koje neposredno zapošljava poslodavac. Iste uslove će imati i kada je u pitanju radno vreme, odmor i bezbednost na radu, tvrdi Đorđević.
 
On je objasnio da Zakon o radu poznaje samo ugovorni odnos između zaposlenog i poslodavca, tako da ne uređuje rad zaposlenog preko Agencije za privremeno zapošljavanje.
 
"Jasnim definisanjem Agencije za privremeno zapošljavanje i preciziranjem uslova za njihov rad maksimalno će se urediti ova oblast i zaštitiće se agencijski zaposlenik", rekao je Đorđević.
  • R

    02.12.2019 22:13
    R
    Zapošljavanje preko agencija je izmišljeno da bi neki novokomponovani tajkuni imali lepu zaradu, a to se pospešuje zabranom zapošljavanja u javnom sektoru.
    Radnik zaposlen preko agencije nije radnik koji je zaposlen u javnom sektoru. Njegovo angažovanje se kalkuliše kao trošak za javni sektor, a on je zaposlen u agenciji.
    Nekom preduzeću trebaju radnici i to preduzeće angažuje ljude preko agencije i plati. Na taj način preduzeće plati agenciji bruto platu radniku i debelu proviziju agenciji. Često se desi da takav radnik preduzeće više košta nego da ga ima zaposlenog kod sebe.
    Problem je da ga zaposli jer ima zabranu zapošljavanja.
    Kome zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru pogoduje. Radnicima, preduzećima javnog sektora ili nekim agencijama?
  • alo

    02.12.2019 18:59
    Zaposleni preko agencije ne treba ni da budu predmet price, jer ne treba ni da postoje, jer ne treba da cine ni 1% zaposlenih! To treba da su studenti koji peru soferku tri letnje nedelje, a ne odrasli ljudi koji godinama rade puno radno vreme preko kojekakvih agencija koje sluze za pranje para, umesto direktnog zaposlenja kod poslodavca.
  • niko

    02.12.2019 18:37
    Agencije uzimaju pola plate. Obećaju tako da ce njima davati godinu dana u kontinuitetu.Dobije čovek otkaz posle šest meseci, pa se završi godina kalendarska, opet zovu i zaposle na šest meseci. I opet ne prodje godina u kontinuitetu rada, opet uzimaju pola plate.
    E, tako rade...
    A, konkurs za radno mesto, retko se objavi, a kada je i tako,obično ne može da se prodje, jer tu su agencije i stranka.
    Nacionalna sluzba za zapošljavanje bolje da ne postoji, jer nije(barem u mom slučaju) posrednik u zapošljavanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.