Uvodi se i dvogodišnje školovanje u Zakon o dualnom obrazovanju

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, kojim se "dodatno osigurava" kvalitet primene tog načina obrazovanja.
Uvodi se i dvogodišnje školovanje u Zakon o dualnom obrazovanju
Foto: 021.rs
Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, tim izmenama je omogućeno da se pored obrazovnih profila, koji se realizuju u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju, dodatno u dualnom obrazovanju mogu realizovati majstorsko i specijalističko obrazovanje, kao i obrazovanje za rad u trajanju od dve godine.
 
"Usaglašene su odredbe o rodnoj ravnopravnosti, precizirano je da se učenje kroz rad ne može obavljati kao rad noću, a poseban akcenat stavljen je na oblast bezbednosti i zdravlja na radu i utvrdjeno koji su to poslovi koji bi ugrožavali zdravlje i bezbednost učenika", stoji u saopštenju.
 
Članovi vlade utvrdili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim se bliže uredjuju načini sprovodjenja praktične nastave i profesionalne prakse, kao i sadržaji ugovora izmedju škola i poslodavca i druga pitanja u vezi sa tom vrstom nastave, a dodatno su prilagodjeni uslovi za polaganje mature za učenike sa smetnjama u razvoju.
 
Vlada je utvrdila i Predlog zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru kojim će se kako se navodi, "adekvatno slediti razvoj savremenih informacionih tehnologija".
 
"Tim zakonskim rešenjem omogućava se da se podaci Registra prostornih jedinica i Adresnog registra koriste u skladu sa propisima kojima se uredjuje elektronska uprava, odnosno u okviru softverskog rešenja koje omogućava korišćenje elektronskih servisa dostupnih na Servisnoj magistrali organa preko Jedinstvene informaciono-komunikacione mreže elektronske uprave", piše u saopštenju.
  • profištrajkači

    05.12.2019 09:12
    anana@yahoo.com
    kad im skrate cas za trećinu tj za 15min to znaci kad zavrse osimi razred da nisu ni 6. zavrsili
  • mile

    05.12.2019 06:41
    Za motanje kablova I slicne umne poslove koje nam donosi predsednik ni to nije potrebno. Odma od ovaca za doktora.
  • Nemanja

    04.12.2019 21:04
    Moze li neki kurs od 2 meseca? Posto znanje je u Srbiji beskorisno, bitan je papir kojim se mase!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.