Ekonomisti strahuju da bi platni razredi u nekim slučajevima mogli napraviti još veću nepravdu

Rok za uvođenje platnih razreda za više od 400.000 zaposlenih u javnom sektoru pomeren je za januar 2021. godine.
Ekonomisti strahuju da bi platni razredi u nekim slučajevima mogli napraviti još veću nepravdu
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da se radi o "veoma kompleksnom, zahtevnom, finansijski, pre svega, osetljivom procesu koji mora da bude izveden do kraja tako da možemo pouzdano da kažemo kako će reforma uticati na budžet i kako na platu svakog zaposlenog".
 
Ovakvi izazovi su savladivi ukoliko ima volje za to, veruju u Fiskalnom savetu, prenosi RTS.
 
"Uvođenje platnih razreda treba sprovesti tako da se unutar raspoloživog fiskalnog prostora za zarade u budžetskom sektoru plate bolje isplaćuju. Dakle, sam sistem ne mora da ima velike ili bilo kakve fiskalne troškove i to nije osnovni razlog za neuvođenje platnih razreda. Ne postoji ni prava spremnost da se oni uvedu", kaže Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta.
 
Da će kad-tad platni razredi zaživeti, ne sumnjaju pojedini ekonomski analitičari. Ocenjuju da je odlaganje opravdano, jer treba rešiti niz problema.
 
"Država Srbija, tj. Vlada Srbije, mora da se pozabavi još jednom stvari, a to je da napravi kvalitetnu sistematizaciju radnih mesta, da se to lepo predvidi i da se ujednače zanimanja, odnosno poslovi u okviru zanimanja, onda nije teško napraviti platne razrede", kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.
 
Ako se krene od zatečenog stanja i sa idejom da se eliminišu nepravde u preraspodeli, Savić strahuje da se možda u nekim situacijama i kod nekih zanimanja može napraviti još veća nepravda.
 
"Mi kao građani smo očigledno nestrpljivi, ali rekao bih pre su nestrpljivi oni koji očekuju da će im se pozicija poboljšati uvođenjem platnih razreda", kaže Savić. 
 
"Bilo kako bilo, 2020. godina treba da bude godina kada će se doraditi svi elementi sistema, važno je da bude sistem sveobuhvatan, da uključi sve zaposlene, da nijedan sektor ne bude isključen, da se na pravedan način odrede koeficijenti", kaže Vučković. Prema njegovim rečima, ukoliko budemo imali sistem platnih razreda koji se samo tako zove, a nema sve potrebne elemente, bolje je da se ne uvode.
 
Platni razredi predviđaju da isti posao u svim javnim službama bude identično plaćen, a definisan raspon između najnižeg i najvišeg koeficijenta za zarade je jedan prema 7,5.
 
Pre nas, platne razrede uvele su Crna Gora i Slovenija, dok je od tog modela obračuna plata odustala Hrvatska.
  • Miralo

    10.12.2019 09:54
    Tesko
    I 2014 je Kori Udovicki izjavljivala da ce se uvesti platni razredi...to su samo prazne price
  • Петровград

    08.12.2019 20:37
    противнепотребнецентрализације
    new horizon

    У праву сте, палац горе. Потребна нам је децентрализација, али не кроатофилна, већ србофилна - истинска. Она у којој би новац заиста ишао нижим нивоима власти, тј. власти која је ''лакше контролисана'' на локалном нивоу. Дакле: сремска жупанија, банатска жупанија, рашка жупанија, итд. Свакако имамо више права на жупаније од хрватских крадљиваца. Тиме би уредили Србију по западноевропским административним мерилима. Југокомунистичка мерила су давно превазиђена и само се безвезе мучимо.
  • new horizon

    08.12.2019 18:49
    Kukulele!
    Često slušamo jadikovke zaposlenih u Beogradu naročito (ali evo jednog i u Matici Srpskoj!), kako je nepravda da oni imaju iste plate na istom radnom mestu kao i oni iz Leposavića, Aleksinca ili ne znam kakvog drugog malog mesta. Navodno je život mnogo skuplji u Beogradu, od stanovanja do ishrane itd. Naravno, ovakvi kukavci zaboravljaju da spomenu mnogobrojne prednosti koje život u Beogradu pruža: to je grad u koji svaki stanovnik Srbije ulaže mnogo više para nego u svoj sosptveni, ne mora deci iznajmljivati stan da ih šalje na univerzitet, kulturni, sportski i ostali život da ne spominjem. Kada će Leposavić biti tako privilegovan istom platom kao Beograđanin, pa neka se Beograđanin lepo preseli i uživa u Leposaviću. Ali ne, on želi da mnoštvu privilegija doda još jednu, veću platu! Svi gradovi u Srbiji su toliko ojađeni otomanskom centralizacijom da bi ih uslišavanje ovakvih zahteva još više unizilo, a egzodus iz njih samo ubrzalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija