Đorđević: Nedostatak radne snage vidljiv već 2020, ostaje nam samo da se otimamo za radnike

Nedostatak radne snage će već 2020. godine biti vidljiv i dostići nivo problema, izjavio je danas ministar za rad Zoran Đorđević.
Đorđević: Nedostatak radne snage vidljiv već 2020, ostaje nam samo da se otimamo za radnike
Foto: 021
On je na konferenciji "Svet u 2020", koja se održava u Skupštini Srbije, ocenio da je rešenje za taj problem regionalna saradnja i objedinjeno tržište rada.
 
Primer koji to podstiče, prema rečima ministra, je "Mali Šengen" koji je povezao Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju. 
 
"Otimanje za radnom snagom i borba za kvalitetne radnike je ono što nam preostaje", ocenio je Đorđević. 
 
Smanjenje nezaposlenosti, zaustavljanje odlaska i povratak onih koji su već otišli, to su ciljevi koje je ministar izdvojio.
 
Đorđević je istakao da nulta nezaposlenost nije poželjna, a da je zdrava nezaposlenost ona između četiri i pet odsto. On je najavio i nastavak zakonodavnih reformi, a sve u skladu sa standardima EU.
 
Iako se ne može pouzdano utvrditi tačan broj, podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje 51.000, uglavnom mladih što je otprilike jedna cela opština u Srbiji na godišnjem nivou.
  • Srdjan

    14.12.2019 12:42
    Opstace samo kompanije koje uspeju da zadrze radnike,a to je ko plati radike, a ko ne moze da plati taj moze da zatvori firmu.
  • nina

    12.12.2019 02:40
    uredite prvo drzavu
    Vi ministre izgleda niste nikad boravili u uredjenim drzavama. Ljudi koji su napustili svoju rodjenu zemlju, nikad se vise nece vratiti. Kad osetite da zaradjujete doboljno za zivot i zivite u zemlji gde je zakon isti za svakoga nikad niko nece pozeleti da se vrati u Srbiju. Moze da se vrati samo ko ne voli da radi.
  • Bili Kid

    12.12.2019 01:00
    Ko ulazi u raspravu o RADNOJ SNAZI sa ovim SOFEROM u ozbiljnom je problemu i trebalo bi psihologu ili psihijatru se javiti!!! O saobracaju, automobilima, motorima sa SUS sagorevanjem, saobracajnim znacima MOZE se raspravljati ali ovo drugo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.