Srbija spremna da prihvati haške osuđenike uz međunarodni nadzor

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović izjavio je da je Srbija spremna je da prihvati međunarodni nadzor u vezi sa izdržavanjem kazni u Srbiji srpskih državljana osuđenih pred Haškim sudom.
Srbija spremna da prihvati haške osuđenike uz međunarodni nadzor
Foto: Pixabay
On je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija u Njujorku ukazao da bi taj nadzor bio precizno definisan, kao i da je Vlada Srbije spremna da pruži jasne garancije da se osuđena lica neće naći na prevremenoj slobodi bez odgovarajućih odluka Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale (MMKT), ili nekog drugog organa Ujedinjenih nacija koji bi u budućnosti bio nadležan za ta pitanja.
 
"Svrha kažnjavanja, između ostalog, uključuje i resocijalizaciju osuđenih lica. Teško je očekivati da će doći do ostvarenja svrhe kažnjavanja, ukoliko osuđeni kazne izdržavaju u veoma udaljenim zemljama, čiji jezik ne razumeju i gde im je mogućnost poseta i kontakata sa porodicama svedena na minimum", istakao je on, a saopštilo je Ministarstvo pravde.
 
Backović je ukazao na težak položaj dvojice državljana Srbije, osuđenih pred Tribunalom - Milana Martića i Dragomira Miloševića, koji se nalaze u zatvoru u Estoniji.
 
"O njihovom stanju, u više navrata, kako od strane Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, tako i od strane Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i samih osuđenih, obaveštavan je tadašnji predsednik MMKT Teodor Meron, kao i aktuelni predsednik MMKT Karmel Adžijus", istakao je on.
 
Govoreći o inicijativi Srbije, pokrenutoj pre više od 10 godina, da njeni državaljani, osuđeni pred Međunarodnim sudom, izdržavaju kazne uz Srbiji, Backović se osvrnuo i na zahteve u kojima se traži izmena odredbe Pravilnika o postupku i dokazima, koja se odnosi na pomilovanje, ublažavanje kazne ili prevremeno puštanje na slobodu.
 
"Rezolucijom Saveta bezbednosti, Mehanizam je ohrabren da razmotri uslovni režim ranog otpuštanja. Postoje zvanične izjave da je predsednik Adžijus to već 'uzeo u obzir' i da je Tužilaštvo 'ozbiljno zabrinuto' zbog činjenica da je većina osuđenih lica bezuslovno puštena na slobodu nakon što su izdržali samo dve trećine kazne", rekao je Backović.
 
Dodao je da takve izjave predstavljaju najavu neopravdanih promena u radu MMKT, kao i da je teško poverovati da je koincidencija da se ovo pitanje stavlja na "dnevni red" u trenutku kada ove godine nekoliko državljana Srbije stiče ili je steklo uslov za puštanje na prevremenu slobodu, posle isteka dve trećine kazne zatvora.
 
Većina njih je, naveo je Backović, podnela zahtev za puštanje za prevremenu slobodu predsedniku MMKT, ali je odgovor Adžijusa po tom pitanju izostao, bez obrazloženja. On je ponovio da se radi o ljudima poodmakle starosne dobi i lošeg zdravstvenog stanja, te da pravično rešavanje tih slučajeva, iz razloga humanosti ne bi smelo da izostane.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija