Šta privreda očekuje od "malog Šengena"?

Problemi radnika, ali i problemi sa radnicima - pre svega nedostatkom, jedan je od razloga stvaranja takozvanog malog Šengena.
Šta privreda očekuje od "malog Šengena"?
Foto: Pixabay
Inicijativa za ekonomskim povezivanjem država regiona došla je od političara, ali je privrednici podržavaju, izveštava N1.
 
Šta o najnovijoj inicijativi za povezivanje svih ekonomija zapadnog Balkana ili o "malom Šengenu" misle privrednici iz regiona? Iako je inicijativa došla od političara, oni koji "nose" regionalnu privredu i kojih se "mali Šengen" najviše tiče, kažu da ideju podržavaju.
 
Srpski biznismen, vlasnik i osnivač "Delta holdinga" Miroslav Mišković nedavno je na Samitu privrednih lidera regiona izjavio da podržava ideju "mini Šengena", kao i da savetuje vlastima u Srbiji da više razgovaraju sa domaćim privrednicima.
 
"I predsednik Vučić i premijerka Brnabić trebalo bi što više da pričaju sa ovdašnjim biznismenima, da čuju stvarne probleme sa kojima se oni suočavaju, da čuju predloge kojim bi putem trebalo da ide privreda i kakvi su zakoni neophodni da bi se ti ciljevi ostvarili. Mislim da državni vrh zapravo i nema pravi uvid u stanje domaće ekonomije, a znanje je osnov napretka", kaže Mišković.
 
Domaći privrednici smatraju da bi brže napredovali ukoliko bi se od regiona napravila ekonomska celina. Direktor kompanije "Metalac" Aleksandar Marković za N1 kaže da "mali Šengen" ne vidi kao političku ideju i da bi se za sve privrednike u regionu povećanje tržišta pozitivno odrazilo na poslovanje.
 
"Bilo bi divno kada bismo mogli da obrišemo granice između ovih naših malih zemalja i da povećamo tržište, ja to uopšte ne vidim kao političko pitanje, to je pitanje zdravog razuma. Kamion koji ide u Bosnu provede osam sati na graničnom prelazu. To su troškovi i troškovi... Suština je samo u zdravom razumu. Normalno da je dobro, ja se sećam - pre dve godine sam bio u nekoj emisiji sa predsednikom Privredne komore i tada sam rekao da sam ja 'optimista sa iskustvom', ti procesi jako dugo traju, jer svi sada treba da uskladimo poreske zakone, te carinske procedure, da priznamo jedni drugima sertifikate, ako država može da nešto uradi da ubrza te procese - to bi bila sjajna stvar", rekao je Marković.
 
Bez obzira na političke ili bilo koje druge razlike, budućnost Zapadnog Balkana je u udruživanju - to je stav koji stiže iz "Fortenove" grupe koja je preuzela poslovanje nad Agrokorom. Za veće investicije, pojedinačna tržišta su, kažu, premala.
 
"Proizvodnja koju imamo, brendovi koje imamo su regionalno prepoznati i sigurno je mnogo veća šansa za hrvatske brendove da prođu na tržištu Srbije, Bosne ili Slovenije isto tako i obrnuto, srpskih brendova ili proizvođača ili iz bilo koje druge države ili regije, nego da će uspeti u situaciji gde je konkurencija, kao što je u Zapadnoj Evropi - na italijanskom, nemačkom tržištu, gde je automatizacija, tehnologija i sve ono što oni imaju zaista znači ozbiljnu preporeku za naše proizvođače. Ne da mislim, nego sam siguran da je naša budućnost u toj nekoj regionalizaciji ovde", ocenjuje Miodrag Borojević iz Fortenove, nekadašnjeg Agrokora.
 
Kroz prizmu biznisa, "mali Šengen" je više nego dobra ideja, a ukoliko bi ideja zaista i zaživela u praksi, to bi za privrednike u celom regionu značilo da - sada male i slabe, ekonomije zemalja Zapadnog Balkana dobijaju pristup jedinstvenom tržištu od oko 20 miliona ljudi.
  • Nemanja

    16.12.2019 23:09
    Ovaj sengen je samo "lek" da narod lakse proguta "zabu" (nezavisno Kosovo).
  • B&B

    16.12.2019 12:35
    Banana Drzava
    Prosle godine se pricalo o razgranicenju sa Albancima....i Vucic je to javno rekao, sad otvaramo granice, sad nije vazno ako se Albanci nasele oko Nisa, sto radjaju vise dece..... itd. Sad je vaznija droga izgleda i multinacionalne kompanije koje traze radnike za 300e jer Srbe su potrosili
  • ???

    16.12.2019 09:06
    Moj drugar koji proizvodi paradajz se "oduševio".
    A i političari više neće morati da letuju u Sopotu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija