NDNV: Predloženi pravilnik REM-a sadrži štetne odredbe, sprečiti nezkonitosti

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je danas da Nacrt pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje koji je pripremilo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) sadrži nedovoljno jasne, ali i nezakonite odredbe poput "značaja političkih stranaka, odnosno kandidata".
NDNV: Predloženi pravilnik REM-a sadrži štetne odredbe, sprečiti nezkonitosti
Foto: Pixabay
NDNV apeluje da se iz Pravilnika briše odredba o "usklađenosti programa sa značajem političkih stranaka", jer je nezakonita, te da se u tom pogledu primenjuje postojeći Zakon o javnim medijskim sevisima koji garantuje jednako predstavljanje političkih stranaka, koalicija i kandidata.
 
Članom 7 Zakona o javnim medijskim servisima je propisano "besplatno i jednako predstavljanje političkih stranaka, koalicija i kandidata", dodao je NDNV.
 
"Pravilnik je potrebno prečistiti i od odredbi koje ostavljaju mogućnost za prenošenje funkcionerske kampanje i od odredbi koje REM-u ostavljaju mogućnost da izbegne zakonsku obavezu da postupa po službenoj dužnosti", stoji u saopštenju NDNV.
 
Ovo udruženje je pozivalo medijske i druge stručnjake da se uključe u javnu raspravu koju REM u sredu, 18. decembra organizuje o tekstu Nacrta pravilnika, kako predloženi dokument "ne bi proizveo štetne posledice u predstojećoj predizbornoj kampanji".
 
U saopštenju NDNV podseća i da je pravilnik za javne servise REM objavio 9. decembra, a nekoliko dana ranije i još neka, kako navode "takođe sporna dokumenta", koja se odnose na ponašanje emitera u predizbornim kampanjama.
 
"Ovi dokumenti predstavljaju jednu u nizu aktivnosti proizašlih prevashodno na osnovu pritisaka međunarodnih faktora, a koje treba da pokažu da se nešto navodno radi na uspostavljanju konstatovanih medijskih nesloboda. Oni, međutim, suštinski ne donose ništa više od onog što propisiju važeći medijski propisi", upozorio je NDNV.
 
Dodaje se da su u Pravilniku navedena "samo opšta mesta".
  • Sergej

    21.12.2019 10:50
    REM zamena
    REM je telo koje bi trebalo da usvom sastavu ima najuspešnije profesionalce iz različitih oblasti sa visoko moralnom svesti i savesti svih članova. Ovaj sastav REMA je skandalozan posebno po pitanju svesti i savesti. Zamenik predsednika je Kragujevčanin Petrović, poznat kako se može saznati iz medija kao načelnik Uprave za investicije u Kragujevcu u periodu kada taj grad zbog pravnog statusa mnogih nepokretnosti i rukovođenja tom Upravom od strane Petrovića biva utužen sa milionskim iznosima kao posledica njegovog savesnog rada. Izabran u vreme demokrata i reizabran u vreme Vučić predstavlja kadar kojeg krase poslušničke osobine , i koji će zarad funkcije zažmureti na pojavu svakog nasilja u rijaliti programima ili neprimerenog odnosa minutaže opzicije u medijima sa nacionalnom frekvencijom. Petrović je vidi se iz biografije čovek koji se kreće po javnim funkcijama i koga osim dividendi za mesto zemenika predsednika REMa svakako ne zanimaju pitanja vezana za emitovanje sadržaja koji mogu da škode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju dece i omladine . Procedure formalnog pokretanja postupka sa prekršajnim prijavama,, ali ne i predloga za prekid emitovanja , pomeranje termina emitovanja ili predloga za stavljanje te vrste sadržaja isključivo kao sadržaj koji se naplaćuju predstavljaju glavni razlog za smenu celog sastava REMa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija