MMF traži da struja u Srbiji još poskupi do kraja juna 2020. godine

Međunarodni monetarni fond (MMF) traži da Elektroprivreda Srbije (EPS) do kraja juna 2020. godine uradi procenu novih tarifa za struju, koje bi uključivale i povećanje izdvajanja za obnovljive izvore energije, ali i da do tog roka poveća cenu struje, piše Blic.
MMF traži da struja u Srbiji još poskupi do kraja juna 2020. godine
Foto: Pixabay
Po navodima lista, MMF je u izveštaju dostavljenom srpskim vlastima ocenio da bez tih mera nije realno očekivati uspešnu finansijsku konsolidaciju EPS-a.
 
"MMF traži novo poskupljenje struje sredinom naredne godine jer smatra da nedavno povećanje cene kilovata nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije. Ono što je važno jeste da oni insistiraju da se usvoji i formula po kojoj bi se poskupljenje struje vezalo za inflaciju, ali i da se odredi tačan datum u godini kada stupa na snagu novi cenovnik", preneo je Blic.
 
Dodaje se da je u izveštaju MMF-a naveden kraj 2020. godine kao rok do kog bi trebalo da budu zavrešene sve aktivnosti oko transformacije EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.
 
Podsetimo, struja je od 1. decembra poskupela 3,9 odsto.
 
Agencija za energetiku dala je saglasnost za poskupljenje i ono će se osetiti na decembarskim računima, koji pristižu u januaru.
 
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić tvrdi da je "u pitanju minimalno povećanje", pošto cena nije menjana poslednje dve godine, pa nije bilo korekcija ni za visinu inflacije. Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.
  • Djura

    06.02.2020 10:59
    MMF vs EPS
    MMF je prvo naredio vlastima u Srbiji da mora da se zaduzuje po pitanju obnove EPS-a, da bi naravno sada trazila zajam nazad sa kamatom. To je klasicni ekonomski rat protiv Srbije. EPS-u ustvari nije trebao nikakav zajam, vec EPSu treba industrija koja ce da trosi stuju i placa EPS-u. Prosto, ako neko nesto proizvodi treba mu i neko ko ce to da kupi da bi zaradjivao i razvijao se. Ovako sa unakazenom industrijom EPS mora da se dovija da bi opstao. Privatizacija EPSa je prioritet EU MMF i ostale bande sa zapada jer to je zavrsni udarac posle koga Srbije vise nema. Kad ti otmu ono na bazi cega funkcionise bukvalno sve, ti vise nemas suverenost. To je sustina svakog zahtteva iz EU prema energetskom sektoru Srbije. Privatizacija EPSa = kraj EPSa = kraj nezavisne Srbije. Ko to razume razume, ko ne dzaba mu mozak.
  • Ataševac

    21.12.2019 15:34
    Ma nema veze.i nihe skupa.samo jako.vucko car
  • Bili Kid

    21.12.2019 15:06
    Poltronska i ucenjena vlast od strane zapadnog kapitala, banaka, zapadnih kompanija. Zna Vodja vrlo dobro da ako bilo kome od njih kaze NE dobice po glavi i zato je u stanju da satre i rasturi i Srbiju i njen narod da bi ostao u fotelji i na vlasti. Hoce li neko od njih politicara da odgovara pred narodom za zlocin protiv srpskog naroda? Naravno da ne zato sto je narod glup, retardiran i gleda samo svoje pojedinacno du*e, bas ga briga koliko njih ce da pati zbog takvog njegovog ponasanja. Odsustvo empatije i brige prema svom narodu ce nam doci glave i nestacemo u bliskoj buducnosti. A ovi sa zapada ce samo da gledaju sa strane kako nestajemo i trljati zadovoljno ruke. Ako smo ovakvi kao sto jesmo mozda to i zasluzujemo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija