"Odbrambena industrija Srbije - mehanizam za proglašavanje vojne tajne"

Danas, 7. januara, stupa na snagu uredba Vlade Srbije o formiranju grupacije "Odbrambena industrija Srbije".
"Odbrambena industrija Srbije - mehanizam za proglašavanje vojne tajne"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Vlada Srbije ostaje većinski vlasnik namenske industrije - to potvrđuje i uredba koju je donela poslednjeg dana 2019. godine.
 
Grupacija "Odbrambena industrija Srbije", koja počinje sa radom krajem januara, prema rečima stručnjaka, imaće zadatak da odlučuje o državnom novcu, namenjenom za naoružanje Vojske Srbije, prenosi N1.
 
"Sad je plan da se iz političkih razloga, očigledno, spusti lopta kada je reč o javnim nabavkama iz Rusije, a to je zapravo ono što čekaju kreatori grupacije Odbrambene industrije Srbije, da se godišnji ekvivalent od 200 i više miliona usmeri na nabavke u domaćim firmama", kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.
 
Dodaje da je glavni kreator Grupacije pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, te da se donošenjem prošlogodišnjeg zakona o naoružanju i sadašnjim formiranjem grupacije uspostavlja novi mehanizam kontrole.
 
"Sada se etablira direktan uticaj Ministarstva odbrane u vojnoj industriji, a to je zapravo mehanizam u kom svaku aktivnost, koja je lukrativna, možete da proglasite za vojnu tajnu i to je paravan da onda radite šta poželite i šta mašta dozvoli", ističe Radić.
 
Donošenje uredbe je posledica panike i očajnički pokušaj da se spasu milionski vredni poslovi fabrika namenske industrije, kažu u Vojnom sindikatu Srbije.
 
"Fabrike namenske industrije, koje imaju pune magacine za isporuku spremnih ogromnih količina naoružanja i municije, sada ne mogu da izvrše isporuku, jer bi svaki transport koji bi se realizovao preko Tešićevih firmi bio zaplenjen. Ceo problem nastao je kao posledica afere 'Krušik' u kojoj su obelodanjene zloupotrebe u trgovini srpskim oružjem, nakon čega je od svetskih sila, pre svega Amerike, usledila blokada svih poslova firmi iza kojih stoji Slobodan Tešić", navodi Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata.
 
Zbog afere Krušik i onoga što je otkrio uzbunjivač Aleksandar Obradović, državni vrh poslednjih dana govori da je ta valjevska fabrika u teškoj situaciji i da su im neki inostrani kupci otkazali poslove, te rešili da posluju sa konkurencijom. Novinar Vuk Cvijić kaže da vlast pokušava da zameni teze, tako da uzbunjivača okrivi za propadanje fabrike.
 
"I 2018. Krušik je bio u dugovima, njegov račun je blokiran poslednje tri godine, a dug mu je sada 4,3 miliona evra, dok su privilegovana preduzeća na kraju pretprošle godine dugovala 7,5 miliona evra Krušiku. Samo ti podaci, koji su javni, dovoljno govore šta se tamo dešava", navodi Cvijić.
 
Krušik nije jedina srpska fabrika oružja koja je u dugovima. Ti dugovi poslednjih godina rastu, iako, zbog brojnih ratnih žarišta širom sveta, raste i izvoz oružja. Nadležni nisu objasnili ni kako je baš u poslednjem periodu državni SDPR došao u situaciju, kako dokumenta koja je N1 ranije objavio, pokazuju, da prima pomoć iz državnog budžeta, s obzirom na činjenicu da je ta firma bila samoodrživa i u periodu kada je zemlja, 90-tih godina, bila pod sankcijama.
  • Nemanja

    07.01.2020 20:48
    @Rastibudjilizovani

    'Parama iz vojnog budzeta SAD kojima se finansiraju Holivud i propagandni filmovi' - ovo je novi nivo teorija zavere i paranoje, ali pretpostavljam da stvarno specijalni slučajevi ludila ne mogu da se zadrže na običnom lupetanju o vakcinama, kemtrejslima i uranijumu.
  • Rastibudjilizovani

    07.01.2020 20:24
    @Zdena
    Samo reci da li ti verujes u to sto kazes. A sta cemo sa onim parama iz vojnog budzeta SAD kojima se finansiraju Holivud i propagandni filmovi (bas transparentno), pa sto avione gle cuda obicno Boing pravi itd. Prst na celo sto pre.
  • dragan perković

    07.01.2020 17:20
    Ah
    Netačno .Kompanija APTIV Novi Sad je lični fohodak svakog zaposlenog proglasio službenom tajnom.To upozorenje svaki zaposleni dobiju na listi plate u zatvorenoj koverti.U kolektivnom ugovoru isto to piše da vam je plata službena tajna(a plata je 28.000din).Čak ni kad platu primite na tekući nema podataka ko je uplatio samo piše HR.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija