Holandija za Srbiju ostaje Holandija: Odbor za standardizaciju srpskog jezika doneo odluku

Dileme više nema - Holandija ostaje Holandija. Odbor za standardizaciju srpskog jezika zauzeo je danas zvaničan stav da se u Srbiji i dalje upotrebljava naziv Holandija, iako je ta evropska kraljevina odlučila da od 1. januara koristi isključivo svoje pravo ime Nizozemska.
Holandija za Srbiju ostaje Holandija: Odbor za standardizaciju srpskog jezika doneo odluku
Foto: Pixabay
Mišljenje Odbora je da iz činjenice da će se država koja je imala dva imena - Holandija i Nizozemska, ubuduće zvati samo Nizozemska, ne proističe obaveza da se u Srbiji tradicionalno ustaljeno ime Holandija mora zameniti imenom Nizozemska. Odbor smatra da nema potrebe da se napušta tradicionalno, ustaljeno ime u srpskom jeziku.
 
Dodaje se da se na taj način ne čini presedan u kulturi i jeziku. Navodi se niz primera gde se ne prevode izvorni nazivi država: Grčka, Portugalija, Kostarika, Kina, Japan, Finska, Albanija.
 
"Preporuka Odbora je da se ostane pri nazivu Holandija, kao što je već ustaljeno u Srbiji. To nije nikakav presedan, jer već imamo niz primera poput Nemačke, Grčke, Finske ili Japana, država koje imaju sasvim drugačije nazive. Kada neki termin uđe u jezik, pritom ne mislimo samo na nazive država, ne postoji valjan razlog da se menja. Nemamo nikakvu obavezu da prenosimo originalni naziv, uostalom niko to od nas nije ni tražio", izjavio je za N1 predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika prof. dr Sreto Tanasić, zaključujući da treba nastaviti sa postojećom praksom i tradicijom.
 
Ističe se i da ima primera i iz novijeg vremena koji nisu izazvali promene u jezičkoj praksi. Tako je država Libija 1977. uvela zvanični naziv "Velika Socijalistička Narodna Arapska Džamahirija" koji je važio do 2013. godine. Međutim, taj naziv se u jezičkoj praksi uglavnom nije koristio. 
 
Takođe, nedavno je i afrička država Obala Slonovače zvanično promenila svoje ime, a i danas se u domaćoj štampi može pročitati upravo taj naziv.
 
"Ista je praksa i sa nazivima gradova; ne mora se prevoditi zvanično ime nekog grada u svetu, nego se koristi ime koje je ustaljeno u srpskom jeziku. Dobro je poznat primer grada Beča, u kome su se školovali toliki naši intelektualci, a ne koristimo ime kako se on na nemačkom zove (Vin). Ili ruski grad Sankt-Petersburg već skoro 30 godina nosi taj stari naziv (umesto komunističkog preimenovanja Lenjingrad). Kod nas se svuda u javnoj upotrebi, tj. svuda gde se srpski koristi kao službeni jezik, gotovo redovno upotrebljava tradicionalni naziv Petrograd", naveo je Odbor. 
 
Zaključuje se da je, prema svemu navedenom, jasno da promena koja je najavljena u Holandiji nema nikakve posledice na imenovanje te zemlje u srpskom jeziku.
 
"Treba, dakle, da se i ubuduće koristi ustaljeni naziv te države, a to je upravo Holandija", smatra Odbor za standardizaciju srpskog jezika.
 
Radio-televizija Srbije i Politika obratili su se Odboru za standardizaciju srpskog jezika povodom vesti da je Holandija odlučila da koristi isključivo ime Nizozemska.
 
Podsetimo, holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu ubuduće koristi samo Nizozemska. Odluka da se odbaci "nadimak" Holandija donesena je kako bi se promenio imidž te zemlje.
  • +384

    11.01.2020 10:36
    Eureka!
    Imam ideju!
    Nazovimo je NIZOZEMAČKA ili NISKOZEMLJE.
    Tako nece biti isto kao u Hrvata, a imacemo nas, jedinstveni srpski izrazaj!
  • @dragan perković

    11.01.2020 08:52
    Ne_pismenih? Kakav paradoks da pismenost kritikuje potpuno nepismena osoba. Jesi li nekad čuo Dragane da se iza tačke i zareza (da, zarez sam govorila od rodjenja, i nastaviću umesto zapete, u skladu s temom teksta) obavezno ostavlja prazno? Tih par redova komentara bi ti učiteljica zacrvenela tako da bi gorelo.
  • Bole

    11.01.2020 08:45
    Obor
    Zasto bih u svoje dvoriste gledao,kad mogu drugom da gledam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija