Inspekcija kontroliše rad bolnica u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi zbog smrti bebe

Ministarstvo zdravlja poslalo je inspekciju u opšte bolnice u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu prilikom porođaja Džesike Floranović, koja tvrdi da su lekari krivi što je rodila mrtvo dete i postavila pitanje zašto joj telo bebe nije predato.
Inspekcija kontroliše rad bolnica u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi zbog smrti bebe
Foto: Pixabay
Inicijativu za inspekcijski nadzor nad Opštom bolnicom u Požarevcu, kao i da se razmotri mogućnost pokretanja prekršajnog postupka, pokrenulo je nekoliko nevladinih organizacija jer je, kako kažu, bolnica odbila da preda telo mrtvorođene bebe roditeljima.
 
Inicijativu su podneli Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11.
 
Ove tri organizacije pozivaju se na video-snimak, koji je objavljen na internetu, gde se vidi da je direktor bolnice roditeljima rekao da se mrtvorođeno dete tretira kao fetus i da će se sa telom postupiti u skladu sa Pravilnikom o postupanju sa medicinskim otpadom.
 
"Obrazloženje rukovodioca bolnice da se mrtvorođeno dete ne može predati roditeljima radi sahranjivanja neprofesionalno je i problematično na mnogo nivoa, sa stanovišta domaćih propisa, a posebno imajući u vidu atmosferu straha i zabrinutosti roditelja zbog slučaja nestalih beba u Srbiji", navodi se u saopštenju tri nevladinih organizacija.
 
Džesika Floranović porodila se 27. decembra u Opštoj bolnici u Petrovcu na Mlavi i rodila je mrtvu bebu. Beba je poslata u Požarevac na obdukciju, a sporni video snimak koji kruži internetom nastao je u Požarevačkoj bolnici.
  • Vera

    15.01.2020 15:51
    Kolko hoćeš
    Banda u zdrsvstvu šta rade,sramota.
    Neka dođe inspekcija u Novi Sad da vidi šta se radi i kako se radi u bolnici. Bande kolko hoćeš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija