Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog nepoštovanja limita emisije gasova

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) pokrenuo je preliminarnu proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova, koja je stupila na snagu 1. januara 2018. godine.
Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog nepoštovanja limita emisije gasova
Foto: Pixabay
Kako se navodi u danas objavljenom saopštenju od 16 postojećih postrojenja sa velikim ložištima u Srbiji devet ne ispunjavaju odredbe ove Direktive.
 
EZ navodi da za postojeća velika ložišta (velika postrojenja za sagorevanje LCPD) postoje dva načina primene te Direktive ili da se pojedinačna postrojenja usklade sa vrednosnim granicama za emisije sumpor dioksida, azotnih oksida i prašine ili da se primeni Nacionalni plan za smanjenje emisije (NERP).
 
Ukazuje se da je Sekretarijat odobrio srpski Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) 2016. godine i da je proteklih godina više puta pozivao srpske vlasti da se taj plan usvoji, što se nije dogodilo.
 
U Uvodnom pismu Sekretarijat navodi da u nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a  postojeća velika ložišta u Srbiji moraju da primenjuju limite emisija prema Direktivi o velikim ložištima na pojedinačnoj osnovi, što devet navedenih postrojenja ne čine.
 
Slanjem uvodnog pisma Sekretarijat je pokrenuo preliminarnu proceduru čiji cilj je da pruži Srbiji mogućnost da u roku od dva meseca reaguje na navode da ne poštuje zakon Energetske zajednice i dozvoli Sekretarijatu da ustanovi punu pozadinu tog slučaja, navodi se u saopštenju. EZ je organizacija čije su članice EU i devet ugovornih strana Gruzija, Moldavija, Ukrajina i partneri sa Zapadnog Balkana.
  • Realista

    17.01.2020 15:04
    Realnost
    Ne razumem zašto se stresiramo. Nismo u EU i za nas ne važe njihovi zakoni. Neka njihove firme koje su vlasnici firmi u Srbiji prve primenjuju EU norme u Srbiji, ali to ne rade.
    Fabrika cementa Lafarž je u Beočinu i navodno je vazduh čistiji, a Beočin ima zagađen vazduh česticama, a ugljenmonoksid čak i ne mere
    Fabrika cementa Titan je u Kosjeriću gde je vazduh takodje zagađen česticama i azotnim oksidom
    Verovatno zagadjenje nije samo od tih fabrika već je i od vozila kao i zbog loženja zbog grejanja, uz nedostatak vetra i viši vazdušni pritisak.
    Šta sad hoće ovi iz EU, izbacili su nas iz trgovine sa CO2, smanjili su nam dozvoljene kvote računajući da naša privreda ne radi pa kad smo malo povećali proizvodnju oni bi da nam uzmu pare.
    Srbija je potpisnik Kjoto sporazuma, čak je jedan od osnivača, poštujemo sve u skladu sa svojim mogućnostima a nama samo povećavaju uslove. Dokle.
    Amerika nije potpisnik tog sporazuma i ne žele da ga poštuju jer ih to košta.
    Mi ga poštujemo i poštovaćemo ga u skladu sa našim mogućnostima. Mi nakon sankcija i ratova, popravki onoga štu ste nam uništili ne možemo preko noći da dostignemo nivo zaštite životne sredine koji je u EU. Ako smo na nivou koji je EU bila pre 20 ili 30 godina onda bi za nas trebala da važe tadašnje norme zaštite životne sredine.
  • Bojan

    17.01.2020 11:09
    #Limanac 17.01.2020 • 08:58
    @teror u
    Ako do sada nisi shvatio, ne dobijaš minuse jer pominješ botove.
    Smrdojvođaninu maleni."

    ja shvatam . covek dobija minuse jer ovu "drzavu" naziva realnim imenom .
    a to najvise smeta botovima , rusofilima , patriJotama i tebi .
  • Eto

    17.01.2020 11:07
    vam
    I eto Vam cela priča se vrti oko Kineza a ne Euro 3 motora. Mufljuzi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija