Uvođenje državne mature: Problemi male mature su mala maca za veliku

Stručnjaci pozdravljaju najavu da će srednjoškolci od 2022. početi sa polaganjem državne mature, koja će zameniti prijemne ispite za fakultete, ali ukazuju da postoje veliki rizici da se predložena matura realizuje.
Uvođenje državne mature: Problemi male mature su mala maca za veliku
Foto: Pixabay
Kako je najavio resorni ministar Mladen Šarčević, u junu 2022. prva državna ili velika matura trebalo bi da bude sprovedena u gimnazijama i srednjim stručnim školama. To bi značilo da srednjoškolci više neće polagati posebno prijemni za fakultet, već objedinjeni završni i prijemni ispit. 
 
Najavljeno je i da će fakulteti odrediti iz kojih predmeta će se testirati znanje, bilo da se oni polažu kao obavezni ili izborni deo mature.
 
Resorni ministar je ranije najavio da bi veliki maturski ispit trajao četiri sata. Test bi bio sastavljen od 40 zadataka koji pokrivaju različite nivoe obrazovanja. Ministar kaže i da bi prva probna testiranja mogla da se očekuju u novembru.
 
Predložena matura je dobar izbor, ocenjuje bivši ministar prosvete Srđan Verbić, prenosi N1. Međutim, skeptičan je da li bi to u praksi zaista i moglo da se realizuje.
 
"Rok je stvarno kratak, da bi se nešto pilotiralo, da bi se probalo tu treba više od dve godine. Ali ono što je neophodno jeste da se otvori jedan vrlo ozbiljan dijalog sa visokim obrazovanjem, nisu ljudi iz visokog obrazovanja protiv iz ne znam kog razloga, nego nisu upoznati sa idejom. Dakle oni ne znaju šta je to tačno, oni nemaju garancije da će to biti kvalitetna zamena za ove prijemne ispite koje imaju sad", kaže Verbić.
 
"Rizici su veliki ukoliko se zaista svi akteri ne uključe na dobar način u donošenje odluka, kreiranje testova i u određivanje procedura, dakle to je ključni uslov. Zato mislim da bi mudro bilo da se fakultetima omogući da učestvuju u kreiranju odog procesa", smatra profesorka Filozofskog fakulteta Dragica Pavlović Babić.
 
Državna matura je u srpski sistem obrazovanja trebalo da se uvede još 2010. godine. Međutim tada, ali i u periodu posle, bila je odlagana, zbog, kako je tada ocenjeno, nerazvijene strategije. Stvar je dodatano otežala i mala matura, kaže bivši ministar prosvete.
 
"Ko se na mleko opeče, taj i u jogurt duva. Problemi sa malom maturom udaraju svako malo i pokazuju se kao veliki problem, a verujte mala matura je mala maca za veliku. Dakle koliki je značaj, koliki je rizik organizovanja velike mature ovo je ništa", kaže Verbić.
  • Ana

    17.01.2020 14:56
    Čemu služi matura?
    Matura je samo oblik iživljavanja nad decom. Treba je ukinuti.
  • dragan perković

    17.01.2020 12:47
    Ah
    Zbog ofih reformi imamo poluglupe,retardirane učenike.Završio sam srednju školu pre Šuvarice 76g.Tri razreda ,četvrti nije postojao.Imam diplomu o završenoj školi i diplomskom radu.Sad niko ne priznaje da je završena srednja škola i izjednači treći i četvrti iz sedamdesetih.Posle reforme uveli četvrtu godinu gde je uveden marksizam,a sve što smo mi učili razvukli na 4 godine.Uz to mi smo imali dualno obrazivanje (servis fabrike u školi)kao i dva predmeta umetnost i zdravstveno u elektrotehničkoj školi za koje smo dibili ocene.
  • Ana

    17.01.2020 11:40
    Katastrofa
    Ovo će biti jedan neuspeo eksperiment koji će kao takav trajati godinama i time uništiti visoko školstvo, a kao i sve loše u ovoj državi niko neće to promeniti.Gospodo iz ministarstva, ovakva državna matura prati sistem obrazovanja u kome samo gimnazijalci nastavljaju školovanje, onda je pošteno da kažete deci da su srednje stručne škole nivo zanata i da ne mogu dalje da se školuju. Drugo, reformišite u potpunosti osnovno i srednje obrazovanje pa onda uvodite tu maturu, ali ne vi ste smislili da na ovaj " komunistički" sistem, gde ste čak i gimnazije sveli na usmerene uvodite opštu maturu.Ali treba opravdati pare iz EU i dati utisak da se nešto radi pa hajd' da "otaljamo" ovo. Sram vas bilo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija