Koronavirus: Za sumnjiv slučaj u Srbiji utvrđeno da je respiratorna infekcija

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kaže da je u Srbiji bio jedan pacijent iz Kine za koga se posumnjalo da ima koronavirus, ali je nakon testiranja utvrđeno da je reč o respiratornoj infekciji.
Koronavirus: Za sumnjiv slučaj u Srbiji utvrđeno da je respiratorna infekcija
Foto: Pixabay (ilustracija)
Istakao je da Srbija ima reagense ne samo za jedan tip koronavirusa, već za četiri tipa i da u roku od dva sata može da se odredi da li je pacijent oboleo. On je za RTS naveo da je sumnjiv slučaj bio kod pacijenta koji je došao iz Kine u Srbiju.
 
"On je 13. januara došao ovde u Beograd, 17. su mu se javile prve tegobe i naš zdravstveni sistem je odreagovao na najprofesionalniji način. On se sam javio da ima tegobe. Uzeta je anamneza da je bio u zahvaćenom produčju i istog sekunda je odreagovano kao da ima virus – izolovan je, smešten na Infektivnu kliniku i odrađena je sva neophodna dijagnostika", rekao je Lončar.
 
Naveo je da su tek nakon testiranja bili sigurni da pacijent nema koronavirus, već da je u pitanju respiratorna infekcija.
 
Podsetio je da je uveden broj telefona 064/8945-235 zbog ljudi koji su došli iz tog područja i koji osete prve tegobe.
 
"Mi od tada želimo istog sekunda da ih preuzmemo, da naša spremna ekipa iz Hitne pomoći i Infektivne klinike u punoj opremi ode po njih kući", naveo je ministar i dodao da nema veze da li je reč samo u sumnji, već je cilj da ti pacijenti imaju što manje kontakta sa ostalima. 
 
Ukazao je da Srbija ima svu opremu, spremne izolacije, kao i stručnjake koji 24 časa dežuraju i u koordinaciji su sa svim neophodnim službama. Dodao je da su napravljena i uputstva u saradnji sa kineskom ambasadom – na kineskom, engleskom i srpskom jeziku.
 
Ministar je istakao da ima mnogo teorija o ovom virusu, ali apeluje da se ne izaziva panika.
 
"Ovo je situacija koja zahteva da baratamo činjenicama i da bude krajnje transparentno – koliko god da imamo obolelih, zaraženih, mora da se objavljuje", rekao je Lončar i dodao da su kineske vlasti pristupile svemu na najozbiljniji način.
  • 7 godišnja licenca

    27.01.2020 13:43
    Šta narod zna, šta je latinski
    Respiratorna infekcija. Uopšten pojam. Verovatno je bilo teško napisati dijagnozu, na latinskom, dve reči. Jer, građani Srbije imaju Gugl, pa bi saznali šta to znači.
    Ime pacijenta ionako nije pomenuto, pa nije nikakvo kršenje čuti dijagnozu.
    Ali, ajde, da poverujemo.
    Nego, šta bi bilo da je korona virus? ili neki drugi opasan?
    Saop[tili bi nam, kao? Sa ovakvim stanjem u medijima?
    Eto, ja napišem činjenicu iz Evropskog Parlamenta - pa narod ne sme da sazna, bezazlenu činjenicu iz izveštaja, kako nas oni posmatraju, dve reči.
    Pa ne sme da se sazna.
    A saznali bi za opasan virus?
    Aha.
    Saznali bi samo ako virus gradi autoput i evro, ve'treba da se otvori...
  • Salamander

    26.01.2020 14:12
    Pitanja
    Ako ima reagense za cetiri virusa sigurna sam da nema za Wuhan coronavirus No2019. Kaze da ce pacijente prenositi Hitna pomoc na Infektivno,ali ako se javljaju pacijenti sa obicnim prehladama u hitnoj pomoci ko ce utvrdjivati sta je sta. Sta se primenjuje od mera za suzbijanje pandemije na aerodromu Nikola Tesla? Da li imamo punu opremu u bolnicama za prijem slucajeva pacijenata obolelih od Wuhan coronavirusa? ....
  • Vozim se autobusom

    26.01.2020 13:18
    Nema brige
    Nema brige, u pitanju je "SAMO" respiratorna infekcija jer zagađenje u Srbiji nije važno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.