Kada maloletnici zaista odgovaraju za prestupe?

Broj krivičnih dela koja čine maloletnici, posebno onih sa elementima nasilja, drastično je povećan pre nekoliko godina, a u poslednje tri zadržan je isti, visok nivo.
Kada maloletnici zaista odgovaraju za prestupe?
Foto: Pixabay
Kako za Politiku kaže sudija Zoran Savić, predsednik Odeljenja za krivične postupke prema maloletnicima u Apelacionom sudu u Beogradu, povećan je i broj povratnika, odnosno maloletnika koji su se više puta ogrešili o zakon.
 
Ima primera, navodi sudija Savić, da trojica dečaka od po 10 ili 12 godina naprave "klan" i zlostavljaju svoje vršnjake u školi. Reč je o deci ispod granice krivične odgovornosti kojoj zakon ne može ništa. U poslednje vreme govori se o mogućnosti spuštanja starosne granice za krivičnu odgovornost ispod 14 godina. 
 
Deo laičke javnosti podržava ovaj predlog zbog sve brutalnijeg nasilja koje maloletnici čine, dok su nasuprot tome mišljenja stručnjaka da je reč o naopakoj ideji, koja bi dovela do uvođenja sve većeg broja dece u krivičnopravni sistem, što bi samo pogoršalo problem.
 
Čitava Srbija bila je zaprepašćena snimkom koji se prošlog septembra pojavio najpre na društvenim mrežama, na kojem se vidi kako u jednoj školi u Barajevu dve devojčice šamaraju i zlostavljaju svoju vršnjakinju, dok se druga deca oko njih smeju i navijaju. Policija je tada zbog nasilničkog ponašanja podnela krivičnu prijavu protiv devojčice uzrasta 14 i 15 godina.
 
"Mnogi slučajevi maloletničkog kriminala ne stignu do apelacije jer se okončaju sporazumima o priznanju ili se na presude ne uloži žalba, tako da naša statistika nije odraz stvarnog stanja. Maloletnički kriminal, prema našem iskustvu, dosta je povećan još osam ili 10 godina, ali je u poslednje tri statistika bez većih promena. U godini gde mi beležimo ukupno 30 dela moguće je da ih je bilo i više od stotinu, ali nisu dospela pred Apelacioni sud", kaže sudija Savić.
 
Maloletnici, pokazuju podaci ovog suda, najčešće odgovaraju zbog krađa, nasilničkog ponašanja i nanošenja povreda. Eventualno spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost potrebno je razmatrati s posebnom pažnjom. Umesto represije, prednost treba dati preventivi. U rešavanje problema kako da zakon ubuduće tretira ovako mlade kriminalce potrebno je uključiti profesore, pravnike, sociologe i lekare. 
 
"Nekima se čini da su deca mnogo zrelija jer mnogo toga znaju i da zato treba spustiti tu granicu, ali moj je stav da je istina sasvim suprotna i da ne treba. Zrelost je individualna stvar. Često nam se dogodi da sudski veštaci kažu da neki maloletnik nema zrelost očekivanu za 14 godina, a on mora da odgovara jer je u uzrastu koji predviđa krivičnu odgovornost", smatra sudija Savić. 
 
Akcioni plan za poglavlje 23 predviđa izmene i dopune Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnika. Kako je za Politiku rečeno u Ministarstvu pravde, neophodno je izmeniti navedeni zakon.
 
"Ministarstvo pravde još nije primilo zvaničan predlog u vezi sa smanjenjem starosne granice, ali u svakom slučaju, ovo pitanje zahteva veliku opreznost prilikom procene. Takođe, potrebno je imati u vidu da postoji i predlog za izmenu Porodičnog zakona, koji predlaže ukidanje postojeće mogućnosti da maloletnici od 16 godina stupaju u brak. Može se doći u koliziju da neko krivično bude odgovoran sa 12 godina, a da mu nije data mogućnost stupanja u brak do navrešene 18. godine", navode u ministarstvu za Politiku.
  • Vlada

    05.02.2020 13:39
    @Milan Perkov i ostali glasovi u tvojoj glavi

    Hitno uvođenje dugogodišnjeg psihijatrijskog lečenja zatvorenog tipa za sve vas koji bi da uvodite zakone Tajlanda i Saudijske Arabije rešiće nam problem deset puta gori od narkomanije.
  • Radojica

    29.01.2020 08:42
    Kriminal
    Ova zemlja je ogrezla u visokom kriminalu, ovaj tekst se bavi onima koji su na najgnusniji način zloupotrbeljeni od dva para braće koji su neposredno odgovorni za najužasnije gluposti u zemlji.

    Da li je moguće da neko još uvek misli da delikvencija potiče od starosti delikventa, ili od namere roditelja?

    Ovaj tekst, kao i ova država su sramota za normalnog čoveka.
  • Evo kada

    29.01.2020 07:40
    Kad nisu članovi SNS-a, onda odgovaraju za prestupe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.