Preporuke Batuta građanima u vezi sa novim koronavirusom

Potrebno je još informacija i ispitivanja da bi se jasno utvrdile epidemiološke i kliničke karakteristike bolesti izazvane novim koronavirusom, poručuju u "Batutu".
Preporuke Batuta građanima u vezi sa novim koronavirusom
Foto: Pexels
U Srbiji su na snazi procedure za rano otkrivanje infekcije, zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz zahvaćenih područja, kao i mere za dijagnostiku, lečenje i sprečavanje širenja infekcije ukoliko se slučajevi respiratorne infekcije izazvane novim koronavirusom pojave na našoj teritoriji.
 
Građanima Srbije se svakako preporučuje da otkažu ili odlože putovanje u Kinu, a ukoliko je put neodložan, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" daju određene preporuke.
 
Potrebno je izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije, kao i izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde je veliki broj osoba, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.
 
Treba češće prati ruke vodom i sapunom, najkraće 20 sekundi, a ukoliko to nije moguće, ruke treba preći alkoholnim gelom za dezinfekciju ruku i naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području.
 
Može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz), a svi koji osete simptome infekcije disajnih organa trebalo bi da obavezno drže rastojanje od drugih, pokriju usta i nos prilikom kašljanja/kijanja papirnim maramicama i da, naravno, često peru ruke.
 
Putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju.
 
Preporučuje se izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.
 
U Srbiji se sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje uključuju nadzor nad putnicima koji dolaze iz žarišta (Vuhan, Kina) i, po potrebi, izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima.
 
Nadležni organi (Batut, ministarstvo i zdravstvene ustanove) prate epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim koronavirusom u svetu, i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.
  • Ma

    28.01.2020 14:13
    Nemoj
    Pa koji moj ih pustate danas da udju u srbiju...kobajagi ce ih pregledati na granici(a o inkubaciji niko cuo nije)....ludaci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija