UZUS predao peticiju kojom zahteva tužbu protiv Crne Gore pred evropskim sudom

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUS) predali su u Vladi Srbije peticiju sa više od 10.000 potpisa sa zahtevom da Srbija protiv Crne Gore podnese tužbu Evropskom sudu za ljudska prava.
UZUS predao peticiju kojom zahteva tužbu protiv Crne Gore pred evropskim sudom
Foto: Pixabay
Predsednik UZUS-a Savo Manojlović izjavio je da bi tužbu trebalo podneti zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, pre svega prava na imovinu i slobodu veroispovesti.
 
Prema njegovim rečima, to je brže i efikasnije nego da to učini Srpska pravoslavna crkva (SPC), jer bi ona pre toga morala da iscrpi sva pravna sredstva u Crnoj Gori što bi, kako je rekao, moglo da potraje desetak godina. Podsetio je da Srbija, kao zemlja potpisnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava, može da tuži drugu državu "što je u ovom slučaju realan put da se zaštite ljudska prava u Crnoj Gori".
 
Rekao je da zapaljive izjave bude sumnju da su događaji "sinhronizovani između političkih elita, kako bi se sakrili neki problemi" i ocenio da su građani koji protestuju i SPC "pokazali veliku dozu mudrosti i mira". Prema njegovim rečima, zahtev je predat Vladi u "pet do 12", jer je situacija "zapaljiva".
 
"Dovoljna je jedna razbijena glava da ona eskalira", rekao je Manojlović i podsetio na to kako su započeli sukobi na prostoru buvše Jugoslavije.
 
Naveo je da su potpisi za peticiju prikupljeni onlajn, "brže nego što smo očekivali" i dodao da će se prikupljanjem nastaviti. Kazao je da će to udruženje ponuditi nacrt tužbe stručnoj javnosti, organizovati javnu raspravu i nakon toga je besplatno dati Vladi Srbije.
  • Dawkins

    29.01.2020 07:54
    religija = zlo
  • .

    28.01.2020 23:53
    Dobro je da se što pre otvori to pitanje u Evropi. Verovatno će i njima trebati godine da nađu pravo rešenje.
  • Novosadjanka

    28.01.2020 23:36
    Dokle
    Ma dosta mi je vise SPC,odvratni srebroljupci koji misle da je sve njihovo! Pocnite vec jednom da placate nesto u zivotu a ne da uzimate od naroda! Bas mi nesto drago !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija