DRI: Krušik nije evidentirao 430,7 miliona dinara zatezne kamate

Kompanija "Krušik" iz Valjeva koja proizvodi naoružanje i vojnu opremu, u poslovnim knjigama za 2018. godinu nije evidentirala zatezne kamate u iznosu od 430,7 miliona dinara, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).
DRI: Krušik nije evidentirao 430,7 miliona dinara zatezne kamate
Foto: Pixabay
Ta kompanija je po nalazima državnih revizora potcenila te obaveze koje se mogu konvertovati u kapital, a u finansijskim izveštajima precenila neraspoređeni dobitak iz ranijih godina za oko 346,7 miliona dinara i neraspoređeni dobitak tekuće godine za 84 miliona dinara.
 
U izveštaju DRI o reviziji finansijskih izveštaja "Krušika" za 2018. godinu navedno je da ta kompanija nije iskazala prihode od prodaje gotovih proizvoda i usluga na inostranom tržištu preko komisionara u iznosu od oko šest milijardi dinara, koji su evidentirani na osnovu nepotpune dokumentacije o komisionoj prodaji.
 
Među komisionarima "Krušika" bila je i kompanija GIM. "Kompanija nije u 2018. godini i u prethodnim periodima, uradila preispitivanje korisnog veka upotrebe nekretnina, postrojenja i opreme, iako u svojim poslovnim knjigama na kraju decembra 2018. godine ima evidentirane nekretnine, postrojenja i opremu ukupne nabavne vrednosti u iznosu od oko 2,9 milijardi dinara, koje su i dalje u upotrebi, a koje nemaju iskazanu sadašnju vrednost", navodi se u izveštaju DRI.
 
DRI je utvrdila da "Krušik" nije evidentirao u svojim poslovnim knjigama pet lokala, ukupne površine 179,30 kvadratnih metara, a precenio je zalihe nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda i finansijski rezultat tekuće godine za iznos od 65 miliona dinara. Dodaje se da je "Krušik" u finansijskim izveštajima za 2018. godinu više iskazao dugoročne obaveze, a manje kratkoročne za 13,3 miliona dinara.
 
"Potcenjene su odložene poreske obaveze za oko 38,7 miliona dinara, kao i neraspoređeni dobitak za oko 32,6 miliona dinara", navodi se u izveštaju DRI.
 
Navodi se da je tekući račun "Krušika" neprekidno u blokadi od 16. novembra 2011. godine, osim računa koji su izuzeti po Zaključku Vlade Srbije.
  • Igor Miskov

    31.01.2020 06:30
    Cankarjeva 3
    Sta se cudite? Meni izvrsiteljica preko puta suda napravila obracun za uspesno izvrsenje kao poveriocu i naplatila pun iznos. Iako nije naplatila ni 30% od duznika. I tek kad sam je prijavio na komoru i ministarstvo pravde ona nakon 4 mjeseca napise: omaskom je doslo do duplog poreskog iznosa a laze jer duplo je duplo i smanji iznos za par hiljada din. Naravno sad cekam odg. ministarstva ako napisu: Znate popravila je pa je sad oslobodjena krivice i disciplinskog kaznjavanja. Ne dragi moji to je krivicno delo kradje. I tako ce biti i prijavljena. Ali vrana vrani...pa jedva cekam da odem odavde.
  • Bor Boranin

    30.01.2020 22:43
    KRADI BRATE BEZ BRIGE!
    Како су у "Крушику" умешани високи политички функционери и њихови родитељи и пријатељи није чудно што је ДРИ нашао непотпуну документацију. Непотпуни је и новчани биланс, јер је у већини "испарио". По многим питањима у вези наменске и "Крушика" оглашавао се и неуморни и све знајући ΛV, по овом још чека да се изјасни министар др Сте....?
  • NS Sale

    30.01.2020 20:53
    Šta će mo sad????
    Krajnje je vreme da neko bude ćorkiran....i to po redu za sve protekle godine....to je izveštaj za 2018....a gde je 2017,16,15....od rukovodstva pa do revizora....znali za ovo sve,a ćutali....ĆORKA bratijo!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.