Šabac i Sombor prvi gradovi koji uvode virtuelne asistente

Šabac i Sombor su prve lokalne samouprave koje će uvesti uslugu virtuelnog asistenta za upite građana i privrede, a istu tehnologiju uvešće i Bjeljina i Laktaši u Bosni i Hercegovini, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Šabac i Sombor prvi gradovi koji uvode virtuelne asistente
Foto: Pixabay
Aplikacija će početi s radom naredne godine, nakon uspešne implementacije i obuke opštinskih službenika. Kako se navodi, to će omogućiti da korisnici do informacija dođu brže i efikasnije u bilo koje doba dana putem mobilnih telefona ili računara, a gradovima i opštinama se otvaraju prilike za razvoj novih usluga.
 
Takozvani ČetBot omogućava dostupnost virtuelnog asistenta tokom celog dana, sa većim mogućnostima obrade zahteva, jer na upite odgovara kompjuterski program, a ne osoba.
 
Praksa je pokazala da građani postavljaju identična pitanja u čak 72 odsto slučajeva, što oduzima mnogo vremena službenicima koji će uvođenjem virtualniog asistenta moći da se preusmere na druge poslove.
 
Do 2022. očekuje se proširenje mreže i na druge gradove i opštine. Predstavnica Nemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) i menadžerka na projektu Amira Omanović istakla je da uvođenjem novih, digitalnih i inovativnih rešenja opštine i gradovi unapređuju svoje usluge, što doprinosi povećanju zadovoljstva korisnika.
 
Sporazum o saradnji na uvođenju ČetBot tehnologije potpisali su predstavnici Sombora, Šapca, Bijeljine, Laktaša i organizacije koje realizuju projekat - SAGA, NALED, Privredna komora Republike Srpske i GIZ.
  • dzo

    31.01.2020 07:42
    a koliko košta?
    ne ne.. ЧЕТбот je po Vuku
  • Lud zbunjenog

    31.01.2020 00:01
    i dvesta grama kafe na salteru
    Pa to imate i u wordpress sa live chat agentom tidio plugin definise se lepo sva postavljena pitanja i odgovori 15 dolara kosta mesecno neograniceni broj pitanja i odgovora i hosting sajta 4-5 dolara,20 dolara/2000 dinara mesecno ukupan rashod a izmuzace pare iz budzeta na pola miliona eura.na bilo kom jeziku ga postavis i tako ti odgovara nema sanse da se ukapira da je virtuelni agent vec se ima utisak da se radi o nekom"zivom operateru" idite na youtube kucajte "wordpress tidio chatbot" za 10 minuta covek vas nauci kako to da postavite.

    I to ce raditi par nedelja i prestace sa radom a pare ce biti dobijene za narednu godinu ili dve.
    --
    Programeri postideli državu: Besplatno joj prave sistem za plaćanje putarine
    Prag -- Češki programeri ponudili su, a premijer Andrej Babiš prihvatio, da narednog vikenda na javnom hakatonu naprave sistem elektronskog plaćanja putarine besplatno.

    IZVOR: BETA PONEDELJAK, 20.01.2020. | 14:43 -> 18:40

    Programeri su besni što češka vlada troši novac poreskih obveznika na sumnjivo skupe javne nabavke bez tendera, a kao poslednju, istakli su onlajn sistem elektronskog plaćanja putarine.

    Državni fond saobraćajne infrastrukture Češke bez tendera je poverio kompaniji Aseko sentral Jurope posao izrade sistema za elektronsku naplatu putarine, za cenu od 16 miliona evra, iako je po ocenama IT stručnjaka takav sistem moguće napraviti za deset puta manju sumu.

    https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=01&dd=20&nav_id=1644259

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.