Ratni veterani: Advokati napunili džepove na račun boraca i države

Vlada Srbije imenovala je radnu grupu povodom pronalaženja rešenja i načina isplate ratnih dnevnica iz 1999. godine, piše "Politika".
Ratni veterani: Advokati napunili džepove na račun boraca i države
Foto: 021.rs
Borci u toj radnoj grupi imaju tri člana, i to su Dejan Milošević iz Kuršumlije, predstavnik udruženja "Gvozdeni puk", Dejan Veličković iz Niša, predstavnik udruženja "Oko sokolovo", i advokat Miroslav Živković iz Beograda, koji zastupa ratne veterane.
 
Pored boračkih predstavnika imenovana su po dva člana iz Ministarstava odbrane i dva člana iz kabineta Vlade Srbije.
 
"Ovo nije borba za novac, već borba za dostojanstvo i pravdu", rekao je Milošević.
 
On je naglasio da su na mukama ratnih veterana pojedini advokati napunili džepove, a država je oštećena na ime sudskih troškova koje je isplatila tim advokatima.
 
"Naplata sudskih troškova išla je isključivo preko izvršitelja i država je oštećena za oko 220 miliona evra. To je velika pljačka i afera. Da je država bila razumna, do toga ne bi došlo, a taj novac bi otišao na pravu stranu, ljudima koji su ratovali. Sada pojedini advokati imaju po 20 miliona evra na računu, a mi se i dalje borimo za neisplaćene dnevnice koje su nam sledovale po zakonu", rekao je Milošević i dodao da onim što rade štite i državni budžet.
 
On tvrdi da su mnogi advokati prevarili borce zarad svog ličnog interesa.
 
Advokat Miroslav Živković kaže da učestvuju u radnoj grupi sa ciljem da se spreče prevare i zloupotrebe koje su se dosad događale.
 
"Upozoravali smo da je loš rad našeg vojnog pravobranilaštva i sudova doveo do toga da je država oštećena. Drugi deo problema je što nijedna od ovlašćenih institucija nije reagovala na prevare pojedinih advokata i nekih nazovi udruženja veterana koji su u poslednjih 30 godina samo iskorišćavali i pljačkali učesnike ratova", rekao je Živković.
 
Kako dodaje, prema njihovim nezvaničnim saznanjima, pokrenuto je oko 100.000 parnica u vezi sa neisplaćenim ratnim dnevnicama.
 
"Od 2018. vojska je počela da priznaje neke tužbene zahteve ali samo određenim advokatima, i tu je napravljena višemilionska šteta po državu", zaključio je on.
  • NN

    07.12.2023 09:49
    Da nije bilo advokata
    Ne bi imao ko da utvrdi diskriminaciju, a to je preduslov za postupak eventualnih isplata ratnih dnevnica, i bio je rok da se predaju tužbe do kraja 2018.godine. Tako da,zahvaljujući advokatima,opet ima neke šanse da veterani od drzave neke pare dobiju. A gde je bila ova "radna grupa" tada? Ne verujte im!!!
  • koja

    08.02.2020 13:26
    radna grupa
    Kaže se ,ako nešto nećeš da se reši, samo formiraj radnu grupu. Što ne formiraše radnu grupu za štediše u švajcarcima, za taxiste, nego su rešili preko noći. Za borce se rešava 20 godina .
  • Ja

    04.02.2020 13:13
    Uradite to kao Hrvatska.Oni imaju svog ministra u Vladi.Sva prava koji oni imaju dajte i u Srbiji.Niko se nece buniti verujte mi.Drzava mora makar taj korak da uradi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija