VIDEO: Incident na promociji Šešeljeve knjige, obezbeđenje izbacilo Natašu Kandić i aktiviste

U zgradi opštine Stari grad u Beogradu, pred početak promocije knjige Vojislava Šešelja "U Srebrenici nije bilo genocida" došlo je do incidenta, kada su aktivisti Fonda za humanitarno pravo hteli da podele svoj "Dosije: Zločini nad Hrvatima u Vojvodini", a Šešelj zatražio od obezbeđenja da ih ukloni iz zgrade.
Među njima je bila i bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koju je obezbeđenje takođe udaljilo iz hola zgrade Opštine Stari grad.
 
Fond za humanitarno pravo postavio je na svoj Tviter nalog video na kojem se vidi dolazak Šešelja u zgradu opštine Stari grad i čuje kako traži od obezbeđenja da ih udalji.
 
 
Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), osnivačica Fonda za humanitarno pravo i još dve aktivistkinje našle su se na podu.
 
"Nisam samo ja bila na podu, nego još dve devojke iz Fonda, a jednog mladića su izbacili kao da hoće da ga gaze nogama. Naišao je Šešelj koji je rekao - izbacite je! Odmah je nastalo guranje, a od tih silnih udaraca smo se našle na podu. Onda su nas izbacili napolje", rekla je Kandić.
 
Ona kaže da je opština morala da obezbedi skup koji se odvijao u njenoj zgradi.
 
"Vojisilav Šešelj je uveo nasilje u institucije i to se sada širi", rekla je Kandić i dodala da joj se za tri decenije građanskog aktivizma nije dogodilo na taj način bude izbačena i da bude obarana na pod.
 
 
Uz vređanje i psovke radikali su izbacili šest aktivista FHP-a, Inicijative mladih za ljudska prava i Foruma ZFD.
 
"Mi smo sasvim mirno došli, želeli smo da podelimo naše publikacije, međutim, oni su još jedanput pokazali svoju agresiju i svoje ideje koje su zapravo i dovele do jezivih zločina i nasilja devedesetih", rekla je za RSE Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo.
 
 
Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać rekao je povodom predstavljanja knjige lidera SRS Vojislava Šešelja u zgradi te opštine da "stranke koje imaju odbornike u opštini i parlamentarne stranke imaju pravo da koriste salu".
 
On je za Radio slobodna Evropa rekao da je Opštinski odbor Srpske radikalne stranke podneo zahtev za korišćenje velike sale i da im je to dozvoljeno zakonom.
 
"Mi stvarno ne možemo da kontrolišemo šta će oni raditi u okviru svog stranačkog skupa", rekao je Bastać i dodao da on lično "osuđuje ovakav događaj".
 
Sama promocija počela je nešto posle 18 časova, a o novom trotomnom izdanju Šešeljeve knjige govorili su, pored autora, profesor Nenad Kecmanović i Nikola Žutić.
  • Bili Kid

    08.02.2020 13:44
    Udbaski propangandista. Gadi mi se ovaj covek!
  • O snegu

    07.02.2020 12:58
    Božja bašta je šarolika i treba da bude takva.
    A vreme pokaže ko za čije interese radi.
    Zato i padne sneg, da svaka zverka pokaže svoj trag.
    Jal je zverka, jal je čovek.
    A sledeći sneg nam se približava i budite uvereni da će pasti, koliko god ko želeo da se to ne desi.
  • RSK

    06.02.2020 15:15
    Ista ekipa
    Zbog ovakvih smo mi iz RSK otjerani.Zbog onih koji su otvoreno radili protiv nas: Nataša Kandić, Sonja Biserko, Tuđman, Klinton... i onih koji su manje ili više skriveno radili protiv srpskog naroda iz RSK: Milošević, Karadžić, Mladić, Šešelji i njegovi učenici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.