Jedva dokazao da ispunjava uslove za penziju, 65 godina imao pogrešan matični broj

Milan A. iz Niša koji ima 65 godina i 41 godinu staža jedva je dokazao da ispunjava uslove za starosnu penziju, jer ga je kompjuter stalno odbijao.
Jedva dokazao da ispunjava uslove za penziju, 65 godina imao pogrešan matični broj
Foto: Pixabay
Kako piše "Politika", kad je Milan A. pre mesec dana došao u Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da podnese zahtev za penziju, jer je ispunio oba uslova za penzionisanje – 41 godinu staža i 65 godina života, radnica na šalteru objasnila mu je da kompjuter ne može da ga prepozna kao kandidata za penzionera, te da sigurno nema povezane sve godine staža i uplaćene sve doprinose. Rekla mu je i da u penziju može samo kao prevremeni starosni penzioner koji će do kraja života plaćati penale. 
 
Iz firme u kojoj je proveo 41 godinu neprekidno radeći kao mašinski inženjer dobio je potvrdu da su sve uplate u redu i sve to odneo u PIO. Službenica je s njim proveravala papire i uvidela da je zaista sve regularno, ali ponovnim unosom njegovog imena, prezimena i matičnog broja kompjuter ga je opet odbacio kao kandidata za penziju. 
 
"Posle šest dana sam pozvan da dođem u Fond. Kontrolom je utvrđeno da imam pogrešno upisan matični broj. Umesto muškog 710 u mojoj dokumentaciji posle dana i datuma rođenja piše 715, što je oznaka za žene. Kako su mi rekli, kompjuter je upravo to signalizirao i zato je i odbijao da prihvati podatke, jer ne može neko ko se zove Milan da ima ženski matični broj", priča ovaj Nišlija za "Politiku".
 
Iz penzijskog fonda su ga uputili u gradski MUP da isprave ovu grešku i da nakon toga dođe na njihov šalter.
 
"Nisam verovao da niko do moje 65. godine života nije uvideo ovu grešku. Podizao sam kredit u banci, imam i kartice, svakog meseca sam išao po platu. I niko mi nikada nije rekao da imam pogrešan matični broj", kaže Milan A. i dodaje da nije imao problema ni kada je vadio pasoš, niti zdravstvenu legitimaciju.
 
Sada mora da menja sva dokumenta kako bi mu upisali muški matični broj.
  • Bosanac 56 godina

    03.07.2020 13:01
    Pogresan maticni broj
    Dragi zemljaci, ja sam tek u Svedskoj shvatio da maticni broj sadrzi datum i godinu rodjenja. U Jugi nas niko o tome nije ucio, vaznije je bilo da znamo koji broj gaca je Tito imao u toku rata. Ovdje svi znaju napamet svoj maticni broj, pa i ja. Nakon 56 godina, bas kao i masinski inzinjer iz Srbije ja ustanovim da ssm citav zivot do sada imao pogresan maticni broj, godina rodjenja je 1960 umjesto 1964. Kakve probleme cu dozivjeti vidjeti cemo.
  • Zizu

    09.02.2020 18:17
    Ko je njega slagao da postoje musko-zenski maticni brojevi???
  • Sima

    09.02.2020 16:54
    Smešno
    Nelogična priča, očito pompezno napisana, da izazove reakciju... Niti računar upoređuje JMBG sa imenom, niti je problem u broju "715", već samo u toj petici... Službenica u PIO fondu ni ne treba da bude stručnjak za JMBG, već za radni staž. Ako neko ispunjava uslove, kakve veze ima njegov JMBG, posebno ako mu se podudara u radnoj dokumentaciji i onoj u sistemu PIO fonda... Nije bilo problema kad je vadio pasoš, ali se eto PIO fond našao kao najsigurnija služba u zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.