Spomenik Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću biće između Starog i Novog dvora u Beogradu

Spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću biće podignut u parku između Starog i Novog dvora u Beogradu, odlučio je Odbor za podizanje spomenika kralju bivše Jugoslavije, koji je ubijen u atentatu 1934. u Marseju.
Spomenik se, međutim, neće nalaziti u centru cvetne rondele, već bliže Pionirskom parku, jer se ispostavilo da su na tom prvobitno planiranom mestu živote okončali kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga u Majskom prevratu 1903. godine.
 
Odbor je na svojoj prvoj sednici, kojoj je predsedavao akademik Dušan Kovačević, odlučio da bude dopunjen predstavnicima SANU, SPC, Kraljevskog doma Karađorđevića, Matice srpske i dijaspore. 
 
Kako "Novosti" saznaju, Odbor je najbliži ideji da se statua "tragično nastradalog suverena, koji je po mnogima prva žrtva fašizma, podigne po ugledu na neki od spomenika koji su postojali u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije".
 
List podseća da su između dva svetska rata širom zemlje bila 132 kraljeva spomenika, a neke od njih su izradili čuveni vajari Ivan Meštrović, Lojze Dolinar, Anton Augustinčić... 
 
Inicijativu za podizanje skulpture kralju Aleksandru podneo je Skupštini grada Beograda u novembru 2018. predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao građanin.
  • Lazar

    13.02.2020 00:07
    Sramota
    Mnogo su pomerili spomenik od sramnog i jezivog mesta ubistva poslednjih Obrenovica, uzas i sramota!Nosite ga na Oplenac ili nela mi hrvati dizu spomenik...Sve naopako u prokletoj zemlji!
  • Kosta

    11.02.2020 12:11
    Kosta
    Čovek koi je rođenog brata strpao u ludnicu zarad prestola nezaslužuje ništa. A što je nas srbe ugrobario nemožemo ni dan danas dase oporavimo od njegovog avanturizma o velikoj državi nebimu ni ime izgovorio. Šteta štoga mujke golubić nije likvidirao na terazijama. Golubić binas spasio.
  • !!!

    11.02.2020 11:03
    Dva najveca grobara Srbije. Aleksandar Karadjordjsvic i Tito.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.