Kažnjen jer je organizovao protest zbog smrti dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi

Aktivista inicijative "Ne davimo Beograd" Dobrica Veselinović osuđen je na novčanu kaznu zbog organizovanja protesta "Koliko vredi život u Srbiji", povodom smrti dva radnika na gradilištu "Beograda na vodi" 14. septembra 2018. godine ispred Vlade Srbije, saopštila je danas ta Inicijativa.
U saopštenju se podseća da je protest organizovan kao spontana reakcija, samo dva dana nakon što su dvojica zaposlenih na izgradnji naselja Beograd na vodi stradala padom sa 17. sprata.
 
Ova kazna dolazi samo par dana nakon što je Veselinović pozvan na suđenje povodom organizacije okupljanja u znak solidarnosti sa građanima Banjaluke i grupe "Pravda za Davida" u decembru 2018 godine.
 
"Protiv aktivista inicijative 'Ne davimo Beograd' vodi se ili se vodilo više od 30 sličnih procesa sa namerom da se organizacija pravno i finansijki iznuri i sabotira naš rad", navodi se u saopštenju.
 
Iako je zakonom predviđena mogućnost spontanog okupljanja kao "neposredna reakcija na određeni događaj", policija i tužilaštvo su odlučili da ovu mogućnost još jednom ne dozvole inicijativi "Ne davimo Beograd", navodi Inicijativa.
 
"Zanimljivo je da skupovi koje je, početkom decembra, organizovala Srpska napredna stranka u Nišu i Leskovcu, nisu prijavljeni, a da se policija pozvala upravo na član 13 zakona o javnom okpljanju koji daje mogućnost spontanog okupljanja. Ovo je još jedan dokaz da isti zakoni ne važe za sve građane Srbije", konstatuje Inicijativa. 
  • ...

    11.02.2020 14:35
    Nije ni cudo, onaj na vlasti nam je odavno dao do znanja koliko mu je bitna bezbednost radnika.
  • /

    11.02.2020 11:54
    /
    i sta kazu sugradjani i sunarodnici o ovome?
    ili szs?

    k'o sto neko rece: smrdiju cini narod a ne drvece i planine
  • Mile Austrija

    11.02.2020 11:28
    Mladi paljba odatle
    U mafijaskoj totalitarnoj drzavi kakva je srbija ili radis za mafijase za 200 eura plate ili si mafijas.Trece je uzeti pasos i spasiti se.Cetvrto je da umres kao pas u takvoj drzavi i da cekas da ti i 500 eura drzava skupi za sahranu.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.