Srpski državljani na japanskom kruzeru odbili ponudu Italije, vraćaju se u svom aranžmanu

Ministarstvo spoljnih poslova upoznalo je dvoje srpskih državljana, putnika na brodu "Dajmond Princes, sa mogućnošću evakuacije specijalnim letom koji organizuje Italija, ali su oni odlučili da se u Srbiju, nakon okončanja karantina, vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu i uz pomoć kompanije "Princes Kruziz".
Ovo dvoje putnika, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, još čekaju rezultate medicinskih testova.
 
Kada je reč o 12 državljana Srbije - članova posade na brodu "Dajmond Princes", petoro je i dalje u izolaciji, a dvoje njih koji su ranije testirani na virus korona dobili su potvrdu da su negativni.
 
Bez obzira na to što među njima nema zaraženih virusom korona, i dalje stoji odluka uprave broda od 18. februara, da će svim članovima posade biti produžen karantin za dodatnih 14 dana, a pošto svi putnici napuste brod.
 
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, od ukupno 2.404 testiranih osoba na brodu Dajmond Princes, do sada je registrovano 542 pozitivnih, od čega je 254 asimptomatična slučajeva.
 
Kompanija "Princes Kruziz" je 18. februara svim putnicima na brodu distribuirala informacije o specijalnim letovima organizovanim od pojedinih država u cilju repatrijacije njihovih građana, među kojima je i Italija koja je ponudila mogućnost evakuacije naših državljana.
 
Tom prilikom im je skrenuta pažnja da će samo oni putnici za koje je potvrđeno da nisu zaraženi virusom korona moći da se iskrcaju, te da će svako ko je negativno testiran dobiti dokument Službe za karantin Jokohame, kojim im se dozvoljava iskrcavanje i koji sadrži rezultat poslednjeg testa.
 
Istovremeno, svim putnicima je naglašeno da nema garancija da ovaj dokument bude prihvaćen od strane komercijalnih avio-kompanija.
 
S tim u vezi, svi putnici koji ne budu iskoristili mogućnost evakuacije nekim od specijalnih letova, kompanija će obezbediti smeštaj u posebnom hotelu do transfera na odabrani komercijalni let.
 
Japanski mediji prenose da se iskrcavanje prvih 500 putnika može očekivati već tokom današnjeg dana, te da je okončanje iskrcavanja preostalih putnika planirano zaključno sa 21. februarom.
 
Ambasada Srbije u Tokiju će nastaviti da prati situaciju na brodu "Dajmond Princes" i pružati svu potrebnu podršku srpskim državljanima, kako putnicima tako i članovima posade, kao i državljaninu Crne Gore koji je takođe jedan od članova posade ovog broda, navodi se u izjavi ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.
  • da

    20.02.2020 10:06
    S obzirom koji procenat ljudi bude izlečeno panika je sve manja i manja.
  • Bjegam nalijevo

    19.02.2020 13:37
    "Ne'š ti mene više trpat u karantin! Ima da se ižljubim i sa Carinicima ako treba!"
  • Vule

    19.02.2020 12:55
    Jasno
    Ne otkrivaju identitet!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija