Devetoro u Srbiji testirano na virus korona, dvoje građana u karantinu

U Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije urađeno je devet testova na virus korona i svi su bili negativni, a u karantinu je dvoje građana Srbije koji su bili na kruzeru "Dajmond princes" i oni su u dobrom opštem stanju, izjavio je danas rukovodilac Infektivne klinike Goran Stevanović.
On je za RTS rekao da to dvoje građana nije u izolaciji, već u privremenom karantinu pod pojačanim nadzorom.
 
"Oni su pod pojačanim nadzorom jer su bili u zatvorenoj sredini, gde je cirkulacija virusa vrlo intenzivna i to se odnosi na sve respiratorno prenosive viruse - kada se nađete u sredini koja ima zatvoren sistem cirkulacije vazduha, kao što su veliki brodovi, avioni, zgrade sa centralizovanom klimatizacijom koje ne poseduju antivirusne filtere", rekao je Stevanović.
 
Slični uslovi su i u velikim tržnim centrima - zato sve zemlje gde ima prenošenja virusa zatvaraju takve ustanove.
 
"Mi posedujemo i neke skrining testove šire palete detekcije, ali se u principu uvek koriste testovi 'Torlaka' za odbacivanje sumnje na virus korona", rekao je Stevanović.
 
Kako je rekao, sektor za inspekcijski nadzor i epidemiološke službe uvele su mere nadzora nad svim našim državljanima, povratnicima i iz Italije.
 
"U ovom trenutku moramo svi da se ponašamo odgovorno, ako je moguće izbegavati odlazak u ugrožena područja gde se pojavljuje transmisija virusa korona, a svi koji se vraćaju iz tih područja treba da postupaju po uputstvima sanitarnih inspektora na granicama i nadležnih epidemiologa", poručio je Stevanović.
 
To je, dodaje, i glavna mera prevencije - poštovati mere koje oni odrede, da se prema stepenu rizika stave pod različite vrste nadzora: od praćenja stanja u kućnim uslovima, preko kućne izolacije, pa do karantinske mere kod osoba koje su bile u uslovima gde postoji prenošenje virusa. 
  • žužana

    24.02.2020 14:02
    corona virus
    Neoglašavanje ministra za zdravstvo je neoprostivo.
    Potrebno je obavestiti građane o pandemiji , kako se ponašati, kome se javiti ako osetimo prve simptome zaraženosti. Odlaskom u opšte ambulante je način da se virus još više širi.

    I da ne zaboravimo sve one migrante koji ulaze u Srbiju, bez pregleda, ne samo lične dokumentacije, nego ne znamo odakle su i šta donose.

    Da li postoji plan da se kontrolišu migranti? Mislim da ne postoji, prema tome , građani Srbije su u potpunosti izloženi pošasti koju zovu Corona virus.
  • Pročitaj me

    24.02.2020 13:25
    Samo za inteligentne
    Ne treba izbaciti sledeću mogućnost - jer je moguća.
    Na svetu postoje sekte i bogati pojedinci, sa raznim idejama i puni novca.
    Istorija nam daje brojne primere.
    Neko je mogao ubaciti tehnološki stvoren virus u Vuhan, potvrđuju sada javno i brojni stručnjaci. Dobro. Virus targetira muškarce i starost, štiti žene i decu.
    Mogao je to uraditi sa jednim, nama sada nevidljivim ciljem.
    Otkrivam ga.
    Ako imate izvor zaraze, vi sve posmatrate kao epidemiju i tako i delujete.
    Pri tom ste nebranjeni od biološkog rata, jer ga ne očekujete.
    Znači, sada neko može već ciljano da unosi viruse na brojne načine u svaku zemlju i grad koji poželi. Zdravi plaćenici to urade, na stručan način.
    Dok vlast traži temperaturne bolesnike i organizuje karantine, on nesmetano širi virus gde god to poželi, znajući da će pojava biti pripisana epidemiji.

    Molim dežurne "gasioce informacija" da mi ne pripisuju terapije, već da porazmisle o toj mogućnosti. Ako im je uopšte namera da koriste svoj mozak.

    Bez obzira što je Kina bila targetirana u svakom smislu, sada je već izvesno ono:
    "Čini zlo - nadaj se", i da će zapadni i razvijeni svet biti pogođen prvo u oblasti turizma, iz koga su se finansirale mnoge zemlje i to značajno.
    Sve i d anisam u pravu, ovakav scenario je moguć u budućnosti.
    Jer, ekstremno bogatim ljudima, naviklim da čine sve i svašta, svakakve ideje mogu pasti na pamet pred smrt.
    I za to imamo primere u istoriji.
  • Pera

    24.02.2020 12:36
    Zasto se ministar ne oglasava? Da nam kaze kako se pripremaju i kako mi da se pripremamo i ponasamo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.