Selo kod Ljiga ima jedan kilometar asfaltiranog puta i dom kulture sa utičnicama bez struje

U selu Živkovci kod Ljiga, opština je do sada asfaltirala ukupno jedan kilometar puta, dok u ostalim delovima sela, gde ima asfalta, to su meštani sami plaćali.
Jedan od meštana Vladan Petrović kaže za RTS da je to sve što je učinjeno na lokalnim putevima u selu od strane lokalne samouprave i dodaje da su putevi "kao iz nekog prošlog vremena". Zima je blaga, pa svakodnevni problemi meštana ne dolaze do izražaja. U Živkovcima živi oko 500 ljudi i sve ih je manje. 
 
"Dešava se svake godine da se nekoliko porodica sa decom odseli zbog prilaza kućama. Deca idu u čizmama, kaljava", izjavio je stanovnik Živkovaca Milomir Lukić.
 
U lokalnoj samoupravi kažu da su u opštini Ljig ukupno asfaltirali 80 kilometara puteva, a Živkovcima je pripao jedan. Najavljuju da će u tom selu biti još, možda, dva kilometra asfalta.
 
"I u toj mesnoj zajednici Živkovci smo asfaltirali kilometar i svake godine u to mesto uložimo između dva i tri miliona dinara za sanaciju puteva – da olakšamo život svih građana u našoj opštini. Asfaltiraćemo opet u svakoj mesnoj zajednici po kilometar i po ili dva kilometra puteva u narednom periodu", poručio je predsednik Opštine Ljig Dragan Lazarević.
 
Iako najveći, loši putevi nisu jedini problem stanovnika ovog sela. Postoji i dom kulture koji nema struju, ali ima nove utičnice i elektroinstalacije. U selu sa čitavih 1.000 metara asfalta ne čudi što je dom kulture u mraku.
 
 
Ipak, meštani tvrde da je uvođenje elektroinstalacija plaćeno još 2016. godine i to pola miliona dinara u dve rate. Utičnice su tu, ali četiri godine kasnije, dom je i dalje u mraku i niko ga ne koristi.
 
"Dvadeset dve godine otkako je počela rekonstrukcija i on još nije priveden nameni. Počela je da se radi struja 2016, naplaćena iste godine - nije završena, nije bio nadzorni organ, nije izvršen tehnički prijem i nije priključen na elektromrežu", naglasio je meštanin Milovan Lukić.
 
U Opštini Ljig tvrde da dom kulture nije u vlasništvu Opštine i da oni sa tim nemaju nikakve veze.
 
"Taj dom nije u vlasništvu lokalne samouprave, već zemljoradničke zadruge 'Kačer', koja je u stečaju i mi nismo u mogućnosti da tu nešto trenutno uradimo, niti mi možemo da podnesemo priključak za struju, pošto objekat nije u vlasništvu Opštine Ljig. Ono što je u našem vlasništvu, mi to nešto saniramo, da ne propada. Ono što nije, mi to ne smemo da diramo", istakao je predsednik Opštine Dragan Lazarević.
 
Ipak, ostalo je nejasno zašto je Opština potpisala ugovor sa privatnom firmom za uvođenje elektroinstalacija, a objašnjenje iz Opštine je, u najmanju ruku, iznenađujuće - kažu da 2016. godine nisu znali da taj dom kulture ne pripada njima.
 
Na zahtev građana uradili su elektroinstalacije, kažu, iz najbolje namere, a kada su podneli zahtev za uvođenje struje, saznali su da taj objekat zapravo nije opštinski, već pripada zadruzi.
 
Međutim, zadruga je u stečaju i ne može da podnese zahtev za uvođenje struje. Tako je utičnicama, kablovima, rasveti ugrađenoj još 2016. godine istekao i garantni rok, a nikada nisu upotrebljeni. Dom kulture i dalje u mraku i prazan, a pola miliona dinara potrošeno uzalud.
  • Vlada

    26.02.2020 18:45
    Gde su sad komentari ovih sto govore da se samo gradi juzno od Save
  • Salamander

    26.02.2020 15:19
    Naseliće migrante
    i tako rešiti problem ..,
  • pawlle

    26.02.2020 13:14
    sns srbija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.