Zbog sumnje na virus korona u Srbiji testirano 25 osoba, svi nalazi negativni

U Srbiji još uvek nema potvrđenih slučajeva zaraze, ali je bilo sumnje.
Zbog sumnje na virus korona u Srbiji testirano 25 osoba, svi nalazi negativni
Foto: Pixabay
Do večeras testirano je 25 osoba zbog sumnje da su zaraženi virusom korona, a do sada nisu registrovani slučajevi oboljevanja, objavljeno je na internet stranici Ministarstva zdravlja covid19.rs.
 
Navodi se da su, u odnosu na podatke objavljene na tom sajtu jutros u 8 časova, u međuvremenu testirani uzorci još sedam osoba koje su takođe bile negativne na virus korona. Testiranje osoba koje su boravile na području intenzivne transmisije virusa i koje su imale simptome infekcije disajnih puteva obavljaju se u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak. 
 
Zaraženo je, međutim, dvoje državljana Srbije na kruzeru "Diamond Princess" u Japanu. Ministarstvo zdravlja i Institut "Batut" pokrenulli su sajt covid19.rs na kom dva puta dnevno - u 8h i 18h - saopštavaju poslednje informacije o koronavirusu.
 
Pod nadzorom 18 Vranjanaca 
 
Zbog virusa korona pod zdravstvenim nadzorom je 18 Vranjanaca koji su se vratili iz Italije i Kine, potvrđeno je u Vranju. Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju dr Slađan Stanković izjavio je da se pod nadzorom nalazi 14 zaposlenih iz jedne kompanije koji su boravili na sajmu u Veroni, kao i četvoro Vranjanaca koji su doputovali iz Kine.
 
Stanković ističe da nema razloga za paniku, jer se postupa po preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i instrukcijama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu.
 
"Sa našeg su područja i mi ih kontrolišemo narednih 14 dana. Oni nisu imali nikakve tegobe, ali ih u tom periodu moramo držati pod nadzorom jer su to područja gde je intenzivno žarište. Njih 14 je boravilo u Italiji na sajmu u Veroni, a četvoro je došlo iz Kine. U obavezi su da nam se javljaju i pratimo da eventualno nemaju nekih simptoma", objašnjava dr Stanković, navodeći da je to metodologija svih zdravstvenih zavoda u Srbiji.
 
U Vranje se iz Verone, u ponedeljak, najpre vratilo desetoro ljudi, a sutradan još četvoro.
 
"Oni su putovali kolima, preko Hrvatske i Slovenije. Na sajmu je bilo i drugih kompanija iz Srbije. Pre više od dve nedelje iz Kine se vratio jedan Vranjanac kome je završen zdravstveni nadzor, a preostalo troje stiglo pre četiri dana i odmah su stavljeni pod zdravstveni nadzor", naveo je Stanković.
 
U slučaju da se desi da neko od Vranjanaca koji su pod nadzorom ima simptome zaraze, epidemiolozi će sarađivati sa infektolozima - uzimaće briseve, slati ih u Institut "Torlak" i konsultovati stručnjake Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".
  • Izzy

    28.02.2020 06:07
    Www
    Toliko pricaju o samosvesti ljudi..a Kinezi putuju po celom svetu!
  • Crnogorac iz NS

    28.02.2020 03:00
    Covid19 slab
    Kako kažu već je izgubio Covid 19 na jačini zaraze.
  • +/-

    28.02.2020 01:23
    Da li ste testirali bezbrojne kineze koji spartaju srbijom uzduz i popreko ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija