MMF: Potrebno unapređenje upravljanja državnim preduzećima u Srbiji

Tim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ocenio je da je Srbija napredovala u realizaciji Instrumenta za koordinaciju politika (PCI) i da ekonomski program i dalje donosi dobre makroekonomske rezultate, ali se založio za unapređenje fiskalnih pravila i upravljanja državnim preduzećima, kao i privatizaciju HIP-Petrohemije.
"Makroekonomski rezultati Srbije bili su veoma dobri i tokom 2019. godine, uz procenjeni rast na nivou od 4,2 procenta, podržan visokim direktnim stranim investicijama i intenziviranim aktivnostima u građevinarstvu", rekao je šef tima MMF-a Jan Kes Martejn, koji je boravio u Beogradu od 24. februara radi ocene rezultata postignutih u 2019. godini i napretka u ispunjavanju obaveza u skladu sa instrumentom PCI, kao i razgovora o prioritetima za ovu godinu.
 
On je kazao i da je nezaposlenost opala na rekordno nizak nivo, uz stabilan rast zarada, da se inflacija, koja je iznosila dva procenta u januaru i dalje kreće u donjoj polovini ciljanog koridora, kao i da se nastavlja poboljšanje otpornosti finansijskog sistema, dok je udeo nenaplativih kredita opao na 4,1 odsto u decembru 2019. godine.
 
"Fiskalni rezultati su i dalje dobri. Opšti nivo države je zabeležio fiskalni deficit od 0,2 procenta BDP-a u 2019. godini, što je u skladu sa ciljevima po instrumentu PCI, dok je javni dug opao na oko 52 procenta BDP-a", naveo je Jan Kes Martejn u saopštenju.
 
Dodao je i da je "makroekonomska perspektiva za 2020. pozitivna, sa projekcijom rasta od četiri procenta", uz očekivanje MMF-a da će se inflacija zadržati u donjoj polovini ciljanog koridora.
 
"Međutim, rizici su povišeni, naročito spoljni, dok preostaje i veoma važan program strukturnih reformi. U tom kontekstu, tim MMF-a je istakao potrebu da se u potpunosti sprovedu reforme predviđene u okviru instrumenta PCI kako bi se obezbedila održivost makroekonomskih postignuća i podstakao potencijal rasta Srbije", kazao je Jan Kes Martejn.
 
Istakao je da je tim MMF-a pozdravio napore vlasti Srbije u pravcu okončanja privatizacije Komercijalne banke i naglasio važnost privatizacije HIP Petrohemije.
 
"Takođe je ocenio pripreme koje bi trebalo da obezbede primenu novog sistema zarada u javnom sektoru i prelazak na novi, sistematičniji okvir zapošljavanja u javnom sektoru u 2021. godini", rekao je šef tima MMF-a. Ukazao je i da je tim MMF-a podržao i "nedavne napore u pravcu adekvatnog praćenja fiskalnih rizika i razgovarao o opcijama za unapređenje fiskalnih pravila".
 
Takođe je istakao važnost unapredjenja upravljanja državnim preduzećima u cilju povećanja efikasnosti i kvaliteta javnih usluga, navedeno je u saopštenju.
 
Poseta tima MMF-a Srbiji radi četvrte revizije instrumenta PCI planirana je za drugu polovinu maja.
  • ??????

    29.02.2020 12:30
    !!!!!!!!
    Kad vidim ko nam vodi JKP u Novom Sadu dođe mi da povratim
  • Обсервер

    29.02.2020 12:11
    А Установе ?
    Заборавили су да спомену и случај Државних установа...… Нека завире мало тамо. Предузећа, бар нешто производе, па макар непрофитабилно.
  • ?

    29.02.2020 10:41
    Katastar i MMF!? Niđe veze.
    Ako katastar ne moze da registruje elektronsku uplatu takse ni 2020.godine nego traze da se donese uplatnica, sta na to kaze MMF???
    Vrlo napredno za ovaj vek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija