Građani Srbije po povratku u zemlju moraće dve nedelje u samoizolaciju

Građani Srbije koji se vraćaju iz Italije, Kine, Južne Koreje, Irana i Švajcarske, područja sa intenzivnom transmisijom virusa korona, moraće da provedu 14 dana u samoizolaciji, a šta to tačno znači objasnio je pomoćnik ministra zdravlja i potpredsednik Radne grupe za kontrolu virusa korona dr Goran Stamenković.
Građani Srbije po povratku u zemlju moraće dve nedelje u samoizolaciju
Foto: 021.rs
On je objasnio da samoizolacija podrazumeva da ti građani dve nedelje ostanu kod kuće, da ne idu na posao, da smanje sve kontakte sa osobama van domaćinstva, ali da vode računa i o kontaktima u kući.
 
"Ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi, odmah treba da kontaktiraju nadležni zavod, epidemiologa", naglasio je Stamenković.
 
Brojevi telefona nadležnih epidemioloških službi na određenoj teritoriji nalaze se na zdravstvenim upozorenjima koji se dele putnicima pri ulasku u našu zemlju, ali i na sajtu Ministarstva zdravlja.
 
"U slučaju pojave težih simptoma, do kuće obolelog dolazi epidemiološki tim, organizuje se sanitetski prevoz i dalje lečenje u nadležnom infektivnom odeljenju", naglasio je on.
 
Nadležna epidemiološka ekipa kontrolisaće da li se državljani Srbije, po povratku iz zemalja sa intenzivnom transmisijom novog virusa, pridržavaju mera samoizolacije.
 
"Apelujemo i na svest građana i njihovu ličnu odgovornost da se pridržavaju tih mera. Teško je sve zabraniti, hermetički zatvoriti i zato je važna lična odgovornost svakog pojedinca", naveo je on.
 
Stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske privremeno je zabranjen ulazak u našu zemlju, odlučila je danas Vlada Srbije.
 
Uvedena je i preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom Kovid-19 kao i žarištima epidemije.
 
Stamenković kaže da će ta odluka biti na snazi sve dok epidemiološke procene govore da postoji rizik po zdravlje stanovništva.
 
U Srbiji su do sada zabeležena četiri slučaja virusa korona.
  • Neda

    08.05.2020 21:12
    Povratak u srbiju
    Kako moglie disse vratim u srbiju iz italije ??zarobljena sam vec 2 meseza u italiji a nas konzulat u testi neznaju dami kazu nista
  • Vanja

    31.03.2020 14:49
    Granice
    I moj Decko i njegov drug su ostali zarobljeni u Hrvatskoj, ako neko zna jos nekog ko zeli i mora da se vrati, neka ostave ovde komentar da ih sakupimo, ili ako neko zna neki prevoz, neka kaze. Iz ambasade su im rekli da su prepusteni sami sebi, pojedinac ne moze nista, i dalje ne gubim nadu
  • Aleksandra

    31.03.2020 14:05
    Granice
    Da li mozda neko zna da li je moguce doci iz hrvatske u srbiju?da li postoji neki prevoz.....mama mi je tamo sama u kuci,prosle subote joj je umrla mama i sad je ostala sama i nemoze nikako da dodje nazad u srbiju....da li neko mozda zna neku informaciju da li ona moze da se vrati!!!ona je srpski drzavljanin......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija