Zdravstvene preporuke Ministarstva prosvete školama u Srbiji

Ministarstvo prosvete Srbije je danas uputilo obavezujuću preporuku svim osnovnim i srednjim školama radi prevencije širenja eventualne infekcije.
Zdravstvene preporuke Ministarstva prosvete školama u Srbiji
Foto: 021.rs
Ministarstvo je podsetilo škole na zdravstvene preporuke i ukazalo da prosvetna i  sanitarna inspekcija nadziru primenu mera higijene u školama.
 
U dopisu se navodi da je potrebno da škole preduzmu sledeće:
 
Redovno održavanje školskog prostora: provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, koristeći rukavice; Pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa;
 
Redovno snabdevanje sapunom toaleta, učionica i trpezarija; Podsticanje učenika na pranje ruku; Preporučiti učenicima i odraslima da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama;
 
Ne razmenjivati hranu i ne koristiti iste čaše i flašice za vodu.
 
Upotrebljene papirne maramice i ubruse treba odmah bacati u korpe za otpatke; Planirati časove odeljenskog starešine u svim razredima o održavanju lične higijene i neposrednog okruženja, ali i komunikaciji koja nije podložna panici i širenju neproverenih informacija;
 
Preporučiti roditeljima i učenicima da se odlože proslave i druženja; Planirati aktivnosti učeničkog parlamenta koje će podsticati učenike na redovno održavanje lične higijene i školskog prostora.
 
Navodeno je da se preporuke o preventivnim aktivnostima moraju postavitit na sajt škole u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti, i da u skladu s predmetnom oblašću, treba planirati vaspitno-zdravstvene teme, odnosno upoznavanje s putevima virusnih infekcija i informisanja.
 
Ukazano je i na to da je potrebno da "škole zaštitite učenike i roditelje od nepoželjne panike".
  • Draga

    11.03.2020 12:22
    Ozbiljne mere!
    Nemojte tako, u Beogradu se preduzimaju ozbiljne mere za sirenje virusa. Na gotovo svim tramvajskim linijama saobracaju autobusi, kojih nema dovoljno, pa ljudi jedni drugima stoje na nogama i disu u vrat, jer po 1-2h ne mogu da stignu s posla kuci....guzva je i vozac jedva uspeva da zatvori vrata koliko ih bude, a u spicu pola ih i ostane na stanici. Eto kako se to radi u ozbiljnoj drzavi, a poruka vladajucih je da ne trebapaniciti....
  • Milano

    11.03.2020 00:23
    Dr Rakija Soping
    Sta kaze dr Nestorovic? Jel ima finih cipela u Milanu? On je sigurno isao u soping koji je preporucio gradjanima na RTS.
    U skoro svim zemljama su vec zabrane okupljanja i kretanja, skole su zatvorene..samo kod nas tece sve u pravcu infekcije.
  • Novosadjanka

    10.03.2020 22:53
    Posaljite nenajavljenu inspekciju u Kacku skolu. Godinama nema osnovnih sredstava za higijenu pocevsi od toalet papira, sapuna... sramota za direktorku skole. Roditelji svake godine uplacuju ucenicki dinar a deca nemaju ono najosnovnije.Velika sramota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.