Počeo izvoz brašna iz Srbije u zemlje regiona

Izvoz brašna iz domaćih mlinova krenuo je za Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a očekuje se da će određene količine biti isporučene i u BiH i Albaniju, kaže direktor udruženja "Žitounija" Zdravsko Šajatović.
Počeo izvoz brašna iz Srbije u zemlje regiona
Foto: Pixabay
Kako objašnjava "Politika", navedene države su bile naši najveći kupci, a isporuke su stale kada je zbog izbijanja pandemije nakratko uvedena zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica.
 
Šajatović je za "Politiku" istakao da odlukom od 21. marta nema nikakvog ograničenja što se tiče količina i da je izvoz brašna sada slobodan jer Srbija ima dosta zaliha i nema problema da zadovolji potrebe domaćeg tržišta.
 
"Prve isporuke krenule su pre četiri dana i dobro ide uz manje zastoje, probleme sa kamionima i vozačima, koji se rešavaju u hodu. Očekujemo da će do subote biti izvezeno više od 4.000 tona brašna, što je odličan bilans budući da su neki naši mlinovi imali prekomerne zalihe, a pojedini, baš iz tog razloga, bili i pred zatvaranjem", rekao je Šajatović.
 
Šajatović je ocenio da je oslobađanje izvoza bio dobar potez koji će popraviti likvidnost ovog sektora, koji je pretrpeo veliki gubitak, najviše zbog uvođenja taksa i prekida isporuke brašna na KiM, gde je godišnje išlo oko 30.000 tona.
 
On je dodao da se tamo brašno i dalje ne izvozi jer se nedavna odluka o dozvoli uvoza odnosi samo na sirovinu, u ovom slučaju na pšenicu.
 
"Navodno, od 1. aprila će biti skinuta i zabrana za uvoz brašna jer su, očigledno, ušli u problem snabdevanja. Da li će tako i biti, ne znam, ne bismo o tome spekulisali", rekao je Šajatović.
  • Mbm

    26.03.2020 18:56
    Kako na srpski na in dici cene
    Ako je izvoz osnovnih namirnica na rezimu zabrane a iz osnova vanrednog stanja, onda nije dopusten izvoz brasna. Kada brasna nema u trgovinama, trgovci koriste za podizanje cene po kilogramu, i poticu inflaciju. Da u Srbiji brasna ima dovoljno, ne bi poskupelo po kilogramu barem nekoliko puta za proteklih 1 god. Nekontrolisane izjave lica koje sebe smatra predsednikom i prima platu bez ikakvog osnova od drzave, nekontrolisano delatnistvo udruzenja i neracionalan izvoz u nevreme za naciju, dovoljan su razlog za suspenziju. U lokalu, RS, se to teze razume.
  • Potrosac

    26.03.2020 11:25
    But Why
    Verujem da imamo robne rezerve, ali one to treba i da ostanu bas zbog ovakvih slucajeva.

    U Merkatoru nema brasna evo vec 3-ci dan za redom...
  • Uzas

    26.03.2020 09:49
    Jedan
    Pa da li ste vi normalni?
    Vucicu-pre neki dan si rekao da nema nista od toga-ko sada laze?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija