Direktorka "Batuta": U testiranje uključen veći broj laboratorija, u ovom trenutku kapaciteti dovoljni

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da se u narednom periodu može očekivati još veći skok obolelih od virusa korona i dodala da je u testiranje uključen veći broj laboratorija.

Ona je na TV Pink rekla da su sve mere koje je država uvela donete isključivo zbog unapređenja i očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja epidemije.

"Ukoliko poštujemo mere koje su donete, uradićemo 50 odsto preventive. Ostalih 50 odsto zavisi od našeg ponašanja unutar porodica i zajednica u kojima živimo ili radimo", rekla je Jovanovićeva.

Navela je da je do sada u Srbiji testirana 5.756 osoba, od čega je 1.476 pozitivno na korona virus.

"U samo testiranje, odnosno u analizu svih uzoraka koji se uzimaju, a radi se o brisu grla i nosa, uključio se veći broj laboratorija. Primenjuje se PCR tehnologija kojom se veoma brzo utvrđuje rezultat", rekla je direktorka "Batuta".

Navela je da su kapaciteti svih tih laboratorija iz dana u dan sve veći i da su u ovom trenutku dovoljni za povećani obuhvat testiranja.

Rekla je da se ova bolest brzo razvija, naročito kod grupa stanovništva koje su u riziku.

"Sve osobe koje imaju hronična oboljenja, kardiovaskularne problem, oboljenja bubrega ili neke druge zdravstvene probleme koji dugo traju, predstavljaju primarnu grupu rizika kod koje se ova bolest obično razvija u teškim formama”, pojasnila je Verica Jovanović.

Govoreći o privremenim bolnicama, navela da su one jedan od načina izolacije obolelih.

"U njima su pacijenti koji imaju lakšu kliničku sliku i upravo je to način izolacije obolelih od njihovih porodica i najbližih prijatelja, a istovremeno i način da se u što kraćem vremenskom periodu, organizam tih osoba oporavi”, navela je Jovanovićeva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.