Crkva donira novac za pomoć lekarima, pa pričešćuje vernike po kućama

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve i dalje pričešćuju građane, ali ovo puta ne u prostorijama crkve - dolaze u domove građana po pozivu, bez zaštitne opreme.
Crkva donira novac za pomoć lekarima, pa pričešćuje vernike po kućama
Foto: 021.rs
"Sveštenici ovih dana imaju pune ruke posla", kaže za 021 Novosađanka M. V, koja se javila redakciji jer je sveštenik bez ikakve zaštitne opreme, rukavica i maske, došao u dom njene majke da mi je pričestio. 
 
"To su mahom stariji ljudi, često i oni koji su toliko iznemogli i bolesni da ni inače ne mogu dolaziti u crkvu na liturgije. Ali zar ne bi moglo nešto da se uradi po tom pitanju i da se zabrane takve aktivnosti za vreme vanrednog stanja! Džabe sto nam penzioneri sede po kućama i što ih porodica ne obilazi, kada to rade sveštena lica", navodi naša čitateljka i podseća na uputstvo koje je, u vezi sa epidemijom virusa korona, nedavno izdao Sveti Arhijerejski Sinod.
 
Naime, u ovom saopštenju, Sinod "vernicima očinski, pastirski odgovorno i sa ljubavlju blagosilja da sveta bogosluženja prate putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica, a da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu".
 
Podsetimo, medijima je od grupe građana juče stigla informacija u vidu zahteva za patrijarha Irineja da, kako navode, od vlasti "zatraži prilagođavanje zabrane kretanja", a kako bi u nedelju mogla da se služi liturgija u crkvama. U nedelju je celodnevni policijski čas, osim za vlasnike kućnih ljubimaca, kojima je na raspolaganju period od osam do 10 časova.
 
Takođe, Vladika banatski Nikanor u utorak je održao propoved u kojoj je otvoreno pozvao vernike da prekrše mere Vlade Srbije, jer je "sveta pričest najbolji lek", a "crkva najbolja bolnica" i da im slobodu kretanja jedino bog može zabraniti.
 
Upitan šta će učiniti povodom kršenja državnih mera u vreme pandemije virusa korona, ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije dao konkretan odgovor, već je izbegao da "kudi" crkvu.
 
Istovremeno sa kršenjem zvanične državne i stručne politike u vreme vanrednog stanja, crkva je donirala novac za pomoć zdravstvenim radnicima u Vojvodini.
  • Mix

    04.04.2020 15:53
    Skorojevići
    Posledice dugogodišnje hajke na religiju u komunizmu, dobile su epilog.
    Što više stisneš, dalje će odleteti.
    To je zadesilo sveštenstvo.
    A narod? Veliki komunisti nakon devedesetih otkrivaju hrišćanstvo i postaju isto tako "veliki" vernici!?
    Koliko su poznavali ideologiju komunizma, toliko sad poznaju hrišćanstvo.
    Skorojevići u svakom smislu!
  • Cole

    04.04.2020 15:43
    Užas
    Najzločinačkija organizacija u istoriji čovečanstva. Spalili 3 miliona žena, naučnika i mislećih ljudi. Unazadili ceo svet. Izazivali i podstrekivali ili u najmanju ruku blagosiljali sve ratove. Da se oni pitaju i sad bismo išli na kosovo da ratujemo. Nemaju oni veze sa bogom. Crkva je interesna grupa. Prevaranti.
  • Novosadista

    04.04.2020 15:42
    Cudo
    Crkva pomaze!!!???
    Sada sam siguran da se sprema smak sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija