Gastarbajteri se vraćaju u Srbiju zbog pandemije - manje doznaka iz inostranstva

Masovni povratak radnika sa Zapada koji su ostali bez posla u jeku pandemije za države na Balkanu, među kojima je i Srbija, znači i manje doznaka ubuduće, odnosno novca koji su oni svojim bližnjima slali tokom boravka u inostranstvu.
Gastarbajteri se vraćaju u Srbiju zbog pandemije - manje doznaka iz inostranstva
Foto: Pixabay
Kako piše Dojče vele, sotine hiljada građana Srbije, ali i BiH i Hrvatske, poslednjih nedelja su se vratili u svoje zemlje. Iako preciznih podataka još nema, prema ličnim svedočanstvima može se zaključiti da je veliki broj njih u zapadnoj Evropi ostao bez posla jer su radili uz nesigurne ugovore ili čak na crno. Kriza ih je ostavila bez posla i pitanje je koliko će to potrajati.
 
Vlasti u regionu bave se hitnim merama koje bi trebalo da ublaže ekonomske posledice pandemije i kao da se još ne razmišlja šta znači masovni povratak nezaposlenih iz inostranstva, navodi Dojče vele.
 
Nije problem samo u činjenici da će se povećati broj nezaposlenih, nego bi i količina doznaka iz inostranstva - novca koji gastarbajteri šalju rodbini ili prijateljima - mogla da se značajno smanji.
 
Srpski građani poslednjih godina u domovinu šalju između tri i četiri milijarde evra godišnje, što čini oko 10 odsto ukupnog bruto društvenog proizvoda, navodi Dojče vele. U susedstvu su procenti takođe značajni, oko 6,6 odsto u Hrvatskoj, odnosno izmedu 11 i 13 odsto u BiH.
 
Profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić za Dojče vele kaže da ne očekuje da će povratnici biti teret za državu jer se uglavnom vraćaju s ušteđevinom. Smatra da će zapadne ekonomije, kad splasne kriza zbog pandemije, ponovo masovno tražiti radnike koji obavljaju poslove koje domaće stanovništvo ne želi, pa će i doznake iz inostranstva ponovno stizati u Srbiju.
 
"Svi su oni dobrodošli i imaju pravo da se vrate kući. Uveren sam da većina njih sigurno nekoliko meseci neće biti na teretu države jer imaju ušteđevine, a i očekuju da su problemi privremeni te da će moći da se vrate u države u kojima su radili", kaže Savić.
 
Profesor sa sarajevskog Ekonomskog fakulteta Fikret Čaušević smatra da je masovniji povratak radnika iz BiH izvestan. Kako kaže, zastoj životnih tokova neminovno podrazumeva veliki pad proizvodnje i posledični veliki pad potražnje za radom, ali nosi i druge probleme.
 
"Nažalost, vrlo je velika verovatnoća da će radikalno socijalno distanciranje, čak i ako bude trajalo svega dva do tri meseca, imati za posledicu ne samo recesiju već i depresiju. Posledice povratka radnika u BiH, kao i u sve zemlje zapadnog Balkana, podrazumevaju naglu promenu 'prioriteta problema'", ističe dr Čaušević.
 
 
  • Pera

    06.04.2020 07:35
    @dijasporac
    Pa ti preko roditelja kojima šalješ svoje finansiraš partiokratiju na vlasti, da nije milijardi stranih doznaka koje se potroše u Srbiji ne bi ni njih bilo jer bi im njihova burazerska ekonomija i budžet propali. Svi pametni u dijaspori su porodicu i imovinu povukli iz maćehe dušmanina tamničara dželata "majke matice otadžbine". Patriotizam je za naivne, on služi državi da otima na finjaka, na emocije. Gde su joj prave patriote? Izdani, prodani, prognani, poniženi, orobljeni, gladni, goli, bosi, bolesni, mrtvi. A ti pomažeš vlast finansirajući je.
  • Mugabe

    06.04.2020 06:14
    Jedva cekam da prodje korona da ispratimo ove gastarbajtere. Tacno se poznaju poznaju na ulici, i obavezno Srpski nabadaju i ono unas u nemackoj, oero, ili kako se kaze to na naski. Sto moja baba kaze daleko im lepa kuca.
  • dijasporac

    06.04.2020 05:02
    @Jasim
    Za razliku od tebe ja ne saljem novac drzavi vec mojim roditeljima, oni od toga placaju lekare, lekove, popravljaju kucu... ja sam otisao jos u doba dok je Tadic vladao Srbijom ali nisam otisao iz ogorcenja, otisao sam zbog boljeg zivota za svoju porodicu i radi buducnosti dece. Uz te ciljeve pomazem i svojim roditeljima i ne zanima me ko je na vlasti pa da iz revolta zbog toga ne saljem novac mojima najblizima. Kratko, imbecilan ti je razlog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija